Što je dramska pedagogija i dramski pedagog?

Što je dramska pedagogija i dramski pedagog?

Ilustracija: pixabay

Piše: Dubravka Matičić –

Danas je Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, s obzirom na to danas ćemo “govoriti” o dramskoj pedagogiji i dramskom pedagogu.

Na samom početku prvo da razjasnimo što je to dramska pedagogija, možemo reći da je to oblast koja je nastala onog trenutka kada se dramski proces odvojio od pozorišne produkcije i bio shvaćen kao način za postizanje razvojnih ciljeva.

Pod dramskom pedagogijom danas se podrazumijeva skup metoda podučavanja i učenja koje se koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću, kojom se on služi tokom sazrijevanja i odrastanja. Dramski izraz podrazumijeva svaki oblik izražavanja u kojem su stvarni ili izmišljeni događaji predstavljeni uz pomoću odigranih/odglumljenih uloga i situacija. Dramska pedagogija za svoj krajni cilj nema profesionalno bavljenje dramskom umjetnošću ili tek njeno lakše razumijevanje, dramska pedagogija prije svega priprema za život i namijenjena je djeci svih uzrasta.

Dramski pedagog danas, u širem smislu, može označavati svakoga ko se bavi dramskom pedagogijom. Dok će naziv dramski pedagog, u užem smislu, zadržati oni koji dramsko-pedagoške metode ne koriste prvenstveno za ostvarenje umjetničkih dometa, nego za niz drugih vaspitno-obrazovnih ciljeva (terapija, socijalizacija, lično sazrijevanje, učenje različitih školskih predmeta, građansko vaspitanje i sl.).

Dramski studio je mjesto gdje djeca razvijaju maštu, upoznaju sebe i druge. Većina dramskih studija radi po razrađenom i savremenom programu, baziranom na dramskim radionicama, koje prije svega razvijaju kreativnost i njeguju maštu, oslobađaju emocije, podstiču osamostaljivanje, socijalizaciju, toleranciju, kulturu komunikacije i govora, razvijaju opštu kulturu i otvaraju za rad sa drugima. Scenski pokret i govor, dikcija, tekstovi, pantomima i mimika, improvizacije, žanrovi i stilovi, glas, ples, igra, trening, dijalog i monolog, sjenke, lutke i akrobatika su elementi na putu ovladavanja scenskim tajnama, a prije svega sredstvo za razvoj mladih ličnosti.

U Crnoj Gori radi nekoliko Dramskih studija među kojima su DS Prazan prostor, Mali atelje Arlekin, NVO DS Budva, NVU Dramski edukativni studio „Scena“ i drugi.

Message
x