Da li znate koja su osnovna pravila ponašanja u pozorištu?

Da li znate koja su osnovna pravila ponašanja u pozorištu?

Foto: pixabay

Piše: Dubravka Matičić –

Nakon duže pauze vraćamo se pozorištu, tako da je sad pravo vrijeme da se podsjetimo osnovnih pravila ponašanja u pozorištu.

Svi znamo da pravila lijepog ponašanja važe svuda pa i u pozorištu. Međutim, danas u doba moderne tehnologije, ljubitelji pozorišta se ponekad opuste i zaborave na svoje manire. Pozorište je hram umjetnosti, koji simbolizuje duhovnu ljepotu, prefinjenost i dobre manire. Atmosfera koja vlada u pozorištu nameće određena ograničenja svakom gostu. Da biste postali dio atmosfere koja vlada u pozorištu morate se pridržavati osnovnih pravila ponašanja u pozorištu.

Kako se obući za pozorište

Prva stvar na koju trebate da skrenete pažnju je odjeća. Nepoželjnom odjećom za pozorište se smatra kratka suknja i previše otvorena odjeća, a apsolutno je neprihvatljiva trenerka, šorc, majica na bratela, papuče i slično.

Foto: unsplash

Šortsevi, mini-suknje, kratke majice, predubok dekolte, pocijepane farmerke i sportske patike se ne savjetuju. Preporučuje se prikladna i svedena odjevna kombinacija. Najpristojnije je otići u midi ili dugoj suknju, haljini prikladne dužine i kroja, pantalonama, bluzi, sakou i sličnim odjevnim predmetima. Kapute, mantile, jakne i slične odjevne predmete ostavite u garderobi.

Ukoliko želite upotpuniti svoj izgled sa šeširom, možete staviti neki manji, ne dolazi u obzir šešir velikog oboda koji može smetati drugima pri gledanju predstave.

Takođe u pozorištu izbjegavajte jake parfeme, opredijelite se za prijatnu notu, kako gledaocima oko vas ne bi zasmetao miris, jer ukusi su različiti.

Prije početka predstave

Najbitnije je doći na vrijeme, u suprotnom slučaju dočekaće vas zatvorena vrata. Kašnjenje je neprimjereno i neprikladno. Ukoliko se, pak, dogodi da zakasnite, sačekajte pauzu kada možete nesmetano ući.

Veoma je važno da, ako imate mjesta koja su u sredini reda, vodite računa pri dolasku do svojih sjedišta. Polako i uz izvinjenje treba prolaziti pored gledaoca koji su već na svojim mjestima, i to licem okrenutim ka njima.

Foto: pixabay

Savjetuje se da mobilni telefon isključite prije predstave, ili makar utišate ton, kako ne bi ste doveli sebe u neprijatnu situaciju. Provjeravanje poruka, mejlova i društvenih mreža ostavite za kasnije, u pauzi ili nakon pozorišnog komada.

U toku predstave

Pozorišna predstava se gleda u tišini, bez dobacivanja glumcima, nema došaptavanja, psovanja, preglasnog smijanja. Sjedi se sa nogama na podu, bez dizanja nogu na naslon sjedišta i slično. Nemojte donositi hranu, grickalice ili sokove. Otvaranjem i konzumiranjem istih, kao i šuškanjem, možete smetati gledaocima oko sebe.

Većina pozorišta zabranjuje slikanje dok je predstava u toku. Korišćenje blica je naprimjereno, jer može zasmetati glumcu.

Svakako da aplauzom nagrađujemo glumce, ali i tu treba imati mjeru. Treba aplaudirati samo kada je vrijeme za to, na kraju čina ili nakon završenog teksta, odnosno scene.

Ponašanje u pozorištu tokom pauze

Pauza – ovo je vrijeme kada možete da se osvježite, da diskutujete o predstavi i podijelite svoje utiske. Ako ste tokom pauze odlučili da odete do bifea, ne zaboravite na vrijeme provedeno tamo. Osim toga, nakon trećeg zvona u sali, svijetla se gase i nemoguće je doći do svog mjesta.

Foto: pixabay

Kraj predstave

Sa predstave se izlazi nakon aplauza i naklona glumaca, odnosno poslije spuštanja zavjese. Ako ipak morate izaći ranije, to učinite nakon nekog čina, ili poslije određene scene, kako ne bi ste zasmetali glumcima i gledaocima.

I za kraj ne zaboravite, da sa sobom ponesete dobro raspoloženje i pozitivne vibracije.

Message
x