Kultura pod napadima

Kultura pod napadima

Image by Génesis Gabriella from Pixabay

– Piše: Kristijan Vujović, webmaster portala Pozornica.Me

Dragi posjetioci portala Pozornica.Me, ukoliko se pitate što se to dešava sa Vašim i našim portalom u posljednje vrijeme, kako iz naslova možete vidjeti – kultura je pod napadom.

Naravno, cyber napadi nijesu novost, a u posljednje vrijeme se, možda i zbog zamaha hibridnih ratovanja čija je suština, opet i ipak zarada, posebno na platformama koje koristi ovaj portal, koji ima mogućnost regisracije korisnika, dešavaju upadi putem registacije korisnika.

Ono što jeste neka novost u čitavoj priči jeste što je na meti jedan portal koji se bavi usko stručnim stvarima i temama iz oblasti kulture. Trebao bi ovdje sada biti umetnut neki radnosni smajli, pošto, eto, kultura postaje “in”.

Vodili smo nekoliko dana (i noći) rat na ovom polju i izgleda da smo odbili glavnicu napada. Pozornica.Me i dalje stoji u punom kapacitetu i nadamo se da se cyber nindže sljedeći put registrovati kao regularni korisnici i uživati u iščitavanju tema i vijesti sa ovog portala.

Podaci registrovanih korisnika nijesu kompromitovani, kao ni Vaše posjećivanje ovom portalu. Registracija hakerskih naloga se vršila dominantno sa email adresama: testgenerickibroj@nekipoddomen.imailfree.cc. Domen “imailfree.cc” je vezan za server na kojem se nalazi servis email adresa i koji je lociran u Rusiji.

Za sad se zadržavaju na napadanju website-ova tj. portala i foruma, kako bi poveznice na njima bile prosljeđivane na reklamnim sajtovima. Od nečega se mora živjeti i u ratnim danima. Ovo ne znači da su napadi politički motivisani, niti da su korisnici ovih hakerskih napada u samoj Rusiji, već se mogu nalaziti i u Vašem gradu, ali da koriste servise koji se pružaju u Rusiji.

Dakle, ipak je novac motiv, na kraju krajeva. Međutim, upozorenje za sve, nezavisno od toga da li su korisnici portala ili ne, a za slučaj da cyber BIL (Bezbjedonosno Interesantna Lica) prošire polje interesovanja. Ukoliko Vam stigne neki email sa adrese koja se završava na “imailfree.cc” NE otvarajte email već ga brišite i prijavite kao spam.

Vama, svima koji koristite ovaj portal, hvala na razumijevanju zbog poteškoća koje su se dešavale u otvaranju sadržaja. U narednom periodu ćemo raditi na ispravljanju ranijih grešaka na portalu i na nekim novim servisima. Ipak, ukoliko primijetite nešto što Vam može djelovati čudno prilikom posjete portalu, molimo Vas da pošaljete email na adresu webmaster@pozornica.me i prijavite problem, a možete da date i neku sugestiju uopšteno.

Message
x