Antigona 2.0 Mediteran: „Pozorište kao alat za promovisanje interkulturnog dijaloga mediteranske omladine“

Antigona 2.0 Mediteran: „Pozorište kao alat za promovisanje interkulturnog dijaloga mediteranske omladine“

Inicijativa Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, projekat ANTIGONA 2.0 MEDITERAN se sprovodi u saradnji sa Mostra Viva del Mediterrani (MVM) ), a finansijski je podržan od strane Evropske unije.

Zasnovan na ideji profesora Miroslava Minića, člana FACM Montenegro circle, ovaj projekat uključuje učesnike iz 5 evro-mediteranskih zemalja i 7 (FACM) članica: Valensija (Španija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban). Projekat se sprovodi u saradnji sa: AMEL, Le Petit Lecteur, ASTICUDE, FOMEJE, Cafe Europa i MVM.

„Antigona 2.0 Mediteran“ je inovativan obrazovni projekat koji koristi pozorište i univerzalno klasično djelo za promišljanje i razmišljanje o raznim pojavama sa mladima i adolescentima, dajući im takođe prostor za razmišljanje o likovima u djelu i njihovo prevođenje u moderno društvo. Otvara prostor za zajednički narativ o društvu koje žele, o heroinama i herojima današnjeg doba i univerzalnim i mediteranskim vrijednostima koje brane i na koje pandemija negativno utiče. Uprkos vremenskoj distanci i izvornom jeziku djela, Antigona je heroina sa kojom se lako može identifikovati, jer predstavlja univerzalne vrijednosti koje nas čine čovekom. Mladi mogu lako prepoznati sve principe na kojima je izgrađen ovaj mit: univerzalnu pravdu, tragediju koju predstavlja odnos između heroine i Kreonta kroz nasilje, usamljenost, nepravdu, borbu za održavanje principa, humanost, empatiju, eliminisanje stereotipa i društvenih klišea, vrijednosti solidarnosti i različitosti; a učesnici to onda mogu prevesti na svoja trenutna životna iskustva i na izazove sa kojima se suočavaju mediteranska društva.

Pozorišne radionice će se paralelno razvijati u svakom od gore pomenutih gradova tokom 2021. godine. Na osnovu okvirnog teksta, na radionicama će se izvoditi sopstveno čitanje, razmišljanje, podizanje svijesti kao i sledeće teme: Kako je biti Antigona danas: osjećaj zatvorenosti, sloboda i pravo na državljanstvo, osjećaj nacionalne, vjerske i seksualne netrpeljivosti, koji ne bi trebalo da budu prisutni u naše vrijeme, klimatska svijest i svijest o kulturnom nasleđu, osjećaj solidarnosti i razmišljanja o prisilnim migracijama iz lične perspektive, koja ima za cilj da doprinese izgradnji kohezivnijeg i jedinstvenijeg društva u svijetlu različitosti. Čitav projekat imaće audiovizuelni element koji će se ogledati u dokumentarnom filmu i sedam djela lokalnih pozorišta, sa posebnom inscenacijom u okviru Mostra Viva del Mediterrani 2021. Konačni cilj projekta je održivost i da se uspostavi zajednička metodologija rada koja se može primijeniti u novom kontekstu i u različitim društvima, pisana na španskom, katalonskom, arapskom, crnogorskom i francuskom jeziku. S obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju koja je rezultat pandemije COVID-19, ova razmjena jezika će se odvijati online, ali i na fizičkim sastancima. Cilj je da, uprkos ograničenjima, mladi iz različitih mediteranskih zemalja budu u mogućnosti da se sretnu i izraze svoja različita gledišta u odnosu na Antigonu, ali i da podijele svoja iskustva i promovišu interkulturni dijalog između njih.

Message
x