Neobičan teatar na stijeni mora – Minak pozorište

Neobičan teatar na stijeni mora – Minak pozorište

The Minack Theater, open-air, Porthcurno, Cornwall, England, United Kingdom, Europe, Image: 88230253, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

# Najljepša pozorišta na svijetu – preduslov razvijanja pozorišnog turizma

Piše: Aleksandra Govedarica –

Scenska umjetnost – pozorište, zaista je jedna od posebnijih načina na koji glumci komuniciraju sa publikom. Teatri na otvorenom, zatvoreni, pozorišta neobičnih arhitektonskih konstrukcija, pa i ona na različitim mjestima, ne prestaju da iznenađuju, ali ostavljaju publiku širom svijeta bez daha.

Na početku našeg serijala ”Najljepša pozorišta na svijetu – preduslov razvijanja pozorišnog turizma” predstavljamo pozorište Minak u Velikoj Britaniji.

Minak teatar je jedno od neobičnih pozorišta na otvorenom, izgrađeno na stijeni iznad mora. Nalazi se u mjestu Pitčurnu, nedaleko od Kornvola na jugozapadu Velike Britanije. Sada je već postalo svjetsko blago umjetnosti, pa se i našlo na listi najljepših sedam pozorišta na svijetu.

Minak teatar

Ipak, ko je dobio nadahnuće za teatar na obali mora? Vratimo se u daleku 1929. godinu kada je inspirativna žena Rovena Kejd došla na ideju da izgradi pozorište na kraju svoga vrta, pored kuće u kojoj je živjela. Možda se isprva činilo kao sumanuta zamisao, ali ona je zaista imala cilj da podstakne lokalne amaterske glumce (koji su koristili obližnje livade da igraju predstave) pruživši im privremenu pozornicu. Vrijedno je radila, pa uz pomoć svog baštovana sagradila terasu i sjedišta. Naravno sve je počelo Šekspirovim djelima, prvo u ostvarenju ”San ljetnje noći”, a onda i predstavom ”Bura”, kojom se teatar proslavio. Kasnije je, naravno, dorađeno pa su i ostali glumci nastupali sa svojim pozorišnim ostvarenjima.

Zbog svoje scenske prepoznatljivosti i veličanstvene lokacije poslužilo je za snimanje filma ”Ljubavna priča”. Nakon smrti Rovene Kejd, koja je dala nevjerovatan doprinos kako glumcima, tako i pozorištu, ono je nastavilo da se proslavlja odigranim predstavama. Sada Minak teatrom upravlja lokalni tim menadžera.

Osim značaja u podsticanju pozorišne umjetnosti kao veoma dragocjene, ali i glumaca kao blaga jedne zemlje, ovo mjesto dobilo je i svoje važno turističko postolje. Naime, grad razvija održivi pozorišni turizam, gdje ljude osim gledanja predstave privlači i sekundarni motiv koji se tiče obilaska ovog simpatičnog  lokaliteta. Sezona za predstave traje od maja do septembra, dok je ostatak godine otvoreno za posjetioce. Podjednako kao i sam teatar oduševljava i pogled sa istog, koji se beskrajno pruža na blijedo-plavo more. Prihodi ovoga mjesta dolaze od predstava koje posjećuje oko 80.000 ljudi godišnje, ali i od obilaska samog pozorišta 100.000 ljudi.

Naravno, i dalje nastavlja da privlači turiste koji u ove manje poznate krajeve Engleske ”zalutaju” samo da bi uživo vidjeli ovaj šarmantni teatar.

Minak teatar

Za kraj, pogledajte sliku i zamislite igranje predstave uz šum mora. Neobično iskustvo, zar ne?

Message
x