Aleksandar Sergejevič Puškin – Ljubav vrijedna smrti

Aleksandar Sergejevič Puškin – Ljubav vrijedna smrti

Orest Kiprenski:Puškin 1827.
#Poezija kroz književne epohe

Piše: Tamara Gavrić –

U ovom tekstu želim da pišem o Puškinu koji je izgubio život zbog ljubavi. Na koji način i ljubavi prema kome pročitajte u nastavku. Sigurna sam da većina nije znala neke od detalja koje sam pomenula u tekstu.

Puškin (1799 – 1837), je rođen u obrazovanoj aristokratskoj porodici, koja nije bila imućna. U ranom djetinjstvu o njemu su se starale dadilje i učitelji francuskog jezika. Tako je i uspio da razvije ljubav prema jezicima, a gimnaziju je pohađao od 1811. godine do 1817. godine. Puškin je kao mlad uplivao u političke vode, učestvovao u protestima pa je čak i spalio sav material koji bi mogao da ga kompromituje. U jednom periodu njegovog života se znalo da je Puškin u potrazi za ženom, i da cilja na jednu od najljepših Ruskinja tog vremena. Oženio je Nataliju Gončarevu koja je, kako izvori navode u njemu izazvala ljubomoru i navela ga na razne situacije. U trenutku kada je dobio dvorski čin, smatrao je da ga je dobio da bi njegova supruga mogla da odlazi na dvorske balove. U sledećem trenutku, Puškin je pozvao na dvoboj čovjeka za kojeg je smatrao da se udvarao njegovoj supruzi.

Zašto je dvoboj bitan pomena?

Foto: rgo.ru

Dvoboji su u tom periodu bili česti u Rusiji, predstavljao je odbranu časti među aristokratijom, i ako je bio nezakonit. Puškin kako sam već pomenula iz ljubavi prema ženi, a ljubomori prema čovjeku koji se po njegovim riječima udvarao njegovoj supruzi, izaziva na dvoboj D’Antesa 1837. godine. Prvi je pucao D’Antes, i metak je pogodio Puškina u stomak. On je pao naprijed u snijeg, ali je uspio da se podigne na koljena pokušajući da puca u svog suparnika. Nije uspio jer je pištolj bio mokar od snijega, pa mu je dozvoljeno da ga zamijeni, da bi nakon toga pucao iz drugog pištolja. Međutim taj metak je samo okrznuo D’Antesa, i on je preživio. Puškin je tada prebačen u krevet, gdje su doktori pokušali da saniraju ranu, ali bezuspješno. Nakon dva dana 10. februara 1837. godine, Puškin je preminuo.

Književna epoha i književni djela Aleksandra Puškina

Romantizam je pokret koji je nastao kao reakcija na racionalizam i neoklasicizam, i vezuje se za Britaniju i Njemačku. Romantizam je u stvari poseban način shvatanja prirode, ali se veže za sve umjetnosti a ne samo za književnost.

Šta u stvari romantizam predstavlja u književnosti i koje su njegove karakteristike?

Ilja Repin i Ivan Ajvazovski: Puškinov pozdrav moru.

Kao književni pravac se javlja u zapadnoevropskoj književnosti krajem 18. vijeka, ali uspijeva da se održi i tokom prvih trideset godina 19. vijeka. Razvija se kao suprotnost klasicizmu, i okreće se iracionalnom a ne racionalnom u životu i čovjeku. Romantizam se prije svega veže za liriku, u kojoj pjesnik prije svega izražava sebe, svoju ličnost i svoja iskrena osjećanja. Takođe, kako sam već i pomenula, priroda je bitan motiv jer upravo preko nje se prikazuju osjećanja lirskog subjekta.

Ako se romantizam suprotstavlja klasicizmu, zaključujemo da se u potpunosti razlikuju. Koje su to razlike?

Klasicizam insistira na strogo propisanim pravilima, konkretno žanrovskim kanonima i od njih se ne smije odstupati. Međutim romantizam predstavlja borbu protiv svega što klasicizam nosi u sebi, pa pjesnik romantizma smatra da može promijeniti svijet, i želi da ljudima ponudi nadu. Iz doživljaja romantičarskog pjesnika kao boga na zemlji javlja se romantičarska ironija.

Mnogi smatraju da je pravi predstavnik ovog pravca Puškin u ruskoj književnosti, ali poznati ruski kritičari smatraju da se njegova književnost predstavlja put od neoklasicizma, preko romantizma pa čak i do realizma. Iz tog razloga se smatra da Puškin ima sposobnost da koristi istovremeno motive iz različitih književnih epoha, i da on u stvari predstavlja istovremeno i romantičara i neoromantičara.

Puškin je svoju prvu pjesmu objavio sa svojih 14 godina kao učesnik u carskoj gimnaziji, u časopisu Evropski glasnik. Moram pomenuti da u kasnijim godinama, kada se Puškin počeo baviti politikom, politika je uspjela da utiče na pisanje književnih djela. Napisao je djelo Oda slobodi, i zbog toga je i prognan. Tokom izganstva (1820 — 1823) napisao je djela Kavkaski zatvorenik, Braća razbojnici i započeo je Česmu Bahčisaraja. Takođe je započeo rad na jednom od svojih najpoznatihijih djela: Evgenije Onjegin.

Evgenije Onjegin

Radnja ovog djela počinje pričom o mladiću Evgeniju, koji je dovoljno bogat da se ničim ne mora baviti, niti mu išta uspijeva držati pažnju. On je snažna ličnost koji je po običaju vladao ruskim plemstvom i stekao solidno obrazovanje. Uspio je da nauči latinski i francuski jezik, da upozna antičku književnost, da izučava istoriju. U jednom trenutku on diže ruke od svega i upušta se u lagodan život bogatog plemstva. On u stvari i predstavlja tipični primjer mladića sa početka 19. vijeka koji postaje nezadovoljan svojom sredinom i napušta je. Međutim u njemu ostaju snažni tragovi te sredine, vaspitanja i predrasuda. One vladaju njime i određuju mu sudbinu u svakom smislu. Kada Onjegin upoznaje Tatjanu, ona na njega ne ostavlja neki poseban utisak, pa čak ni kada mu piše pisma. Tatjana u svakom smislu se kao lik u potpunosti razlikuje od Onjegina i poštuje ljubav. Odrasla je u patrijarhalnoj sredini i kada se udaje za drugog svjesna da i dalje voli Onjegina ona taj svoj brak poštuje. Onjegin se budi tek u trenutku kada ona postaje tuđa žena, i prikazuje da kažemo povrijeđenu mušku sujetu i čovjeka kojem je voće iz tuđe bašte bliže od onog koje raste u njegovoj. Kroz Tatjanu, pjesnik je uspio da prikaže svoje pjesničko umijeće i na neki način prenese svoja unutrašnja osjećanja na papir. Tatjana predstavlja najtopliji lik romana.

Foto: rgo.ru

Između koga dolazi do dvoboja u romanu?

Dvoboj se dogodio između Onjegina i Lenskog. i ako je Lenski pozvao Onjegina na dvoboj, dvoboj zbog jedne žene, sestra Tatjanine – Olge, nadao se da Onjegin neće pristati. Međutim on pristaje i Lenski gine u tom sukobu. Olga je bila ljubav Lenskog, i iz tog inata prema njemu Onjegin se njoj udvara, baš u trenutku kada Tatjana pokazuje zainteresovanost za njega. Onjegina u tom trenutku Tatjana ne zanima, već samo Olga za koju je smatrao da mora da se izbori. Lenski, kako kritičari navode predstavlja romantičara, pa ga Puškin sa razlogom ismijava i ubija, ismijavajući istovremeno i romantizam. Nakon toga, svjestan da se Tatjana udala, počinje njegova zainteresovanost za nju, ali ga i ona odbija, što on teško prihvata.

Da li Vas ovaj dvoboj podsjeća na neki dio života Puškina? Kako to da je Puškin bio protiv romantizma, a da je izgubio život zbog ljubavi? Kakav je Vaš pogled na romatizam i djela koja mu pripadaju?

Message
x