Pozorišni turizam – budućnost ili devastacija?

Pozorišni turizam – budućnost ili devastacija?

Piše: Aleksandra Govedarica –

Kulturni turizam je vrsta tematskog oblika turizma, koji se fokusira na kulturne atrakcije jedne destinacije kao direktan razlog posjete. Poslednjih godina ovaj seletivni oblik turizma je sve značajniji, pa se najveći dio turističkog prometa povezuje upravo sa istim.

Kultura i turizam su usko povezani i međusobno se upotpunjuju, jer sa jedne strane kultura podstiče turizam, dok sa druge strane i turizam kulturu. Brojne destinacije imaju svjetski poznate kulturne događaje koji privlače ljude iz čitavog svijeta. Na taj način se ističe značaj kulturnog turizma. Kroz turistička putovanja se kultivišemo, formiramo stavove, gradimo svijest o kulturnim vrijednostima, ali i oplemenjujemo svoje znanje.

Dakle, pozitivan efekat svakako postoji, jer turizam doprinosi poboljšanju kulturnih aktivnosti. Međutim turizam kao globalan fenomen često ima neobičnu karakteristiku da kroz svoju masovnost devastira kulturne centre. Stoga postavlja se pitanje da li je moguće očuvati kulturno blago ili je njegova povremena devastacija sastavni dio tog procesa?

Ukoliko posebnu pažnju posvetimo priči o pozorištu i posjeti istog kako bi doživjeli  različitost i kulturu, upoznali istoriju, tradiciju i običaje jedne zemlje kroz jezik i glumački ansambl, izuzetni su oni gradovi gdje se putuje upravo da bi se odgledala predstava jer popularnost istih utiče na formiranje pozorišnog turizma.

Pozorišta u Milanu, Parizu, Moskvi, Napulju, Njujorku su među popularnijim na svijetu. Balet, opera, kabarei su neke od  najimpozantnijih turističko-kulturnih atrakcija. Koliko su turisti zapravo publika i da li kulturni turizam fokusiran na pozorište ima svoju šansu za razvitak i opstanak su česta pitanja. Odgovor je neodređen, jer mladi koji su inspirisani putovanjem nisu spremni odvojiti određenu svotu novca na pozorišnu predstavu, već prije na neke druge aktivnosti.

Stoga koji turisti su publika jednog pozorišnog teatra?

Zanimljivo je da je obrazovan, uspješan čovjek upravo onaj koji putuje zbog ovog vida turizma. Turista zainteresovan za kulturu teži upotpunjavanju svog znanja, razvijanju vidika, ali i upoznavanju novih kultura. Ovi turisti doprinose pozorištu kao ovom vidu kulturnog turizma, ali i shvataju njegov značaj.

Pozorište može mnogo pružiti, ali neinformisanost ljudi o edukativnoj ulozi istog ugrožava njegov opstanak. Čest slučaj je da nezainteresovani turisti posjete tek tako pozorišta da bi istakli svoj društveni status očekujući pružanje samo zabavnog karakera. Tada se dešava da masovnost poprima svoj negativan karakter pa turisti dolaze bez posebne želje da odgledaju neku predstavu.

Sada, kroz rad na tematskom obliku turizma – kulturnom turizmu fokus je na onima koji zaista žele da učestvuju u kulturnom uzdizanju gledajući predstavu. Manja pozorišta nekih destinacija uspijevaju da se izbore sa pojmom masovnog turizma, dok se pak sa druge strane veći pozorišni teatri susreću sa povremenom devijacijom.

Ipak, rješenja se nalaze na razne načine. Pariski Mulen Ruž je usljed svoje popularnosti, kao najveće turističke atrakcije svijeta zabranio fotografisanje unutar istog. Smatra se da se fotografisanjem, ali i dijeljenjem fotografija predstava u Mulen Ružu gubi njegova autentičnost i jedinstvenost, jer tako doživljaj postaje dostupan svima, a ne samo onima koji su zaista bili na predstavi. Jedino je moguće svjedočiti lično emociji koju proizvodi ali i ugođaju koji stvara. Ipak velika svota novca odvojena za ove predstave, jedinstven osjećaj, ali i čuvanje od očiju javnosti definitivno pobjeđuju pojam masove devastacije teatra.

Danas, kada je selektivnih oblika turizma mnogo  moguće je usmjeriti turističke ture na sferu interesovanja nekog turiste. Dakle, poželjno je da u ponudama ima mogućnosti odlaska u pozorište, ali da je istovremeno lični izbor, jer usljed poteškoće u organizaciji mnogo vremena unaprijed, prosječan zainteresovan turista će na kraju odustati.

Dakle, da li će se potpuna vrijednost pozorišta očuvati ali i povećati u skorijoj budućnosti?

Odgovor i rješenje dolaze u pravoj strategiji. Sigurno jeste da će povremeno devastiranje biti prirodan slijed turističkih posjeta pozorištu ako je posjeta sekundarni razlog. Međutim kroz fokusiranje na određenu tržišnu nišu turista zainteresovanih za ovaj selektivan oblik čuvamo održivost istog, a kroz pravilnu edukaciju podižemo svijest o njegovom značaju u društvu.

Message
x