Prekrajanje istorije: Vladimir i Kosara-srpski Romeo i Julija

Prekrajanje istorije: Vladimir i Kosara-srpski Romeo i Julija

Izvor: facebook_Serbian National Theatre

Izvor: Antena M

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada postavlja operu “Vladimir i Kosara”, ali vijest nažalost nije to već da su reklamu za predstavu začinili uz malo romantike i malo više… istorijskog prekrajanja.

Tako su dukljanski knez i ćerka cara Samuila predstavljeni kao “srpski Romeo i Julija”. Objava na društvenim mrežama je međutim povučena nakon što su crnogorska glasila prenijela skandalozni post.

screenshot – analitika

Pritom, SNP poručuje i kako su Vladimir i Kosara “čekali 10 vjekova da njihova priča bude postavljena na scenu”.

Crnogorski reditelj Danilo Marunović navodi da ovo predstavlja brutalnu krađu kulturnog i istorijskog naslijeđa.

“Priča o Vladimiru i Kosari je jedna od najpoznatijih literalno istorijskih bisera crnogorskog etosa, i nikako ne može biti predstavljena kao “srpski Romeo i Julija”! Osim toga, notorna je laž da je ova priča “čekala 10 vekova da se nađe na sceni” jer je mnogo puta, u raznim produkcijama, postavljana od strane poznatih reditelja, baš ovdje, u prostoru kom priča i istorijski pripada, čiji je knez Vladimir i bio gospodar – Crna Gora, nekada Duklja”, pojašnjava.

“Molim institucije i medije da reaguju i urade svoj dio posla, a od institucija kulture RS treba zatražiti objašnjenje, kako to da je Duklja percipirana kao njihova država, da li je to odraz velikodržavnog hegemonizma ili posljedica grubog neznanja, pa će drzava Crna Gora dobiti i izvinjenje”, zaključio je.

Message
x