Čelnici Kotorskog festivala pozorišta za djecu na sastanku u resoru kulture

Čelnici Kotorskog festivala pozorišta za djecu na sastanku u resoru kulture

Logo

Izvor: Pobjeda

Direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu Petar Pejaković zatražio je od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da se ovoj manifestaciji od nacionalnog interesa omogući adekvatniji tretman i finansijska podrška, uz sticanje zasebnog statusa.

U razgovoru sa spoljnim ekspertom resora kulture Draganom Koprivicom, Pejaković je svoj zahtjev obrazložio činjenicom da je Festival već godinama prepoznat kao značajna kulturna manifestacija na našim prostorima. Sastanku je prisustvovala i članica umjetničkog odbora Festivala Marija Backović, a istaknuta je potreba da Kotorski festival pozorišta za djecu treba na nacionalnom nivou da stekne status koji zaslužuje, shodno svom ugledu i dometima. Posebno zato, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, nakon sastanka, što festival predstavlja najvažniji, često i jedini generator razvoja pozorišnog stvaralaštva za djecu i mlade u Crnoj Gori.

Backović je istakla da razvoj pozorišnog stvaralaštva za navedenu ciljnu grupu spada u prioritete ukupnog razvoja kulture, tim prije što u ovoj sferi postoji značajan broj stručnjaka, kao i akcioni planovi, dokumenti i aktivnosti koje treba intenzivirati u narednom periodu. Prema riječima Backović, proces dinamizacije pozorišnog stvaralaštva za djecu i mlade ne iziskuje dramatične promjene, a rezultati redovno imaju višestruk značaj.

Pejaković je, kako se navodi u saopštenju, ukazao i na podatak da naša zemlja nema ni jedno profesionalno pozorište, u cjelini profilisano za djecu i mlade. Stoga jedino Crna Gora u Evropi nema dječji teatar, a Gradsko pozorište u Podgorici programima za mlade bavi se tek u jednom segmentu svoje djelatnosti. Pejaković je naveo i podatak da se u Crnoj Gori na godišnjem nivou prosječno urade dvije premijere za navedenu ciljnu grupu, pri čemu ne postoji adekvatan medijski prostor, niti proces edukacije, ni nagrade, itd. Pejaković je problematizovao i činjenicu da ne postoji organizovan odlazak djece u teatar, i da sve uglavnom zavisi od inicijative roditelja, što nije dovoljno za proces edukacije djece i mladih, i njihovo uvođenje u svijet teatra. Naveo je i da se u školama organizuju dramske sekcije uglavnom za dan škole, a ne kao kontinuirani stvaralački procesi od značaja za edukaciju mladih, i da ne postoje ni zakonski utvrđena rješenja o pozorišnim sadržajima za škole. Uz sve ovo, Pejaković je naveo i podatak da ni na jednom od umjetničkih fakulteta/akademija ne postoji smjer, kao ni predmet kojim se obrađuje pozorišno stvaralaštvo za djecu i mlade, i nije definisana zvanična kulturna politika za potrebe te populacije. A ni konkursi za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva ne predviđaju sredstva za segment pozorišnih aktivnosti za najmlađe.

Koprivica je zaključio da bi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za razliku od prethodnog, trebalo da pokaže mnogo više sluha za rad i renome Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji je od značaja za savremenu pozorišnu i ukupnu kulturu Crne Gore.

– To predstavlja i decidan stav resora kulture MPNKS na Cetinju – rekao je Koprivica.

Message
x