Jami distrikt

Jami distrikt

Produkcija: Centar za kulturu Tivat, Bitef teatar, Think tank studio Novi Sad, Festival Maszk Segedin

Režija: Kokan Mladenović

Tekst: Milena Bogavac

Uloge:  Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Nešković

“Jami distrikt” je osamnaesta profesionalna pozorišna produkcija CZK Tivat, premijerno igrana 11. aprila 2017. godine u velikoj sali CZK Tivat. 

Tema je: najstarija nacija na svijetu, nacionalizam  i nacionalni identitet u savremenom društvu. Duhovita i tragična pozorišna priča smještena je na tromeđi Srbije, BiH i Hrvatske u mjesto čiji stanovnici različitih nacija, žele prisvojiti najstarije praistorijsko naselje koje su tu pronašli arheolozi i time dokazati da je upravo njihova, najstarija nacija na svijetu. U predstavi igraju tri lika, koji donose mnoštvo drugih likova koji mehanički proizvode nasilje iz potrebe za nacijom.

Mladenović ističe da je ovo dokumentarna pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu XXI vijeka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da bio tu od uvijek? Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, “dobre” nacije? Šta će smijeniti nacije i nacionalne države? Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka? I da li nas žuljuju te razgažene cipele?

Jami distrikt je najnagrađivanija crnogorska pozorišna predstava koja se igra kako u regionu tako i u Evropi.

Message
x