Innominato

Innominato

Produkcija: Centar za kulturu Tivat

Režija: Milan Karadžić

Tekst: Stevan Koprivica

Uloge: Dragan Nikolić, Marija Vicković,  Mladen Nelević, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Milutin Karadžić, Simo Trebješanin, Nenad Ćirić, Ivona Čović, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljevic, Branko Ilić, Dušan Kovačević. U drugoj postavi igrali su: Branimir Popović, Dejan Đonović

“Innominato” ( u prevodu – nepomenik ) je treća pozorišna produkcija CZK Tivat, premijerno izvedena 29. marta 2002. godine na velikoj sceni CZK Tivat kojom je zatvorena prva bokeška pozorišna trilogija.

Koprivica piše o peraštanskoj gospodi, spletkama, sudaru vjerskih i političkih interesa na moru i kopnu, o sudbini kontraverznog plemića, junaka, razbojnika i pomorskog kapetana Vicka Bujovića al ii o ljudima nahvao i ljudima nazbilj (Držić ). Koji su nahvao a koji nazbilj, to određuje vrijeme, Innominato nije istorijski tekst: on se ne bavi onim što se dogodilo, već onim što se moglo dogoditi. Tako se Vicko Bujović, vraća kao pozorišni junak da bi nam kazao da se “ništa ne događa što se već nije dogodilo i da ništa neće biti što već nije bilo”. On nemilosrdno otima i poklanja da bi nadmašio tradiciju znamenite bokeške porodice Zmajević. U osnovi ove priče su dvije žene: prva zbog koje je postao udovac Zmajević, a druga devetnaestogodišnja Selma, neobuzdana djevojka koju je otac  trebinjski Abdaga doveo u Perast da se uči gospodstvenom ponašanju i utekne od harema, ali upravo ona će biti ta koja će omekšati Bujovića. Svako od likova pokaže svoje i naličje drugih. Proplitanjem žanrova postavljaju se i pitanja: Šta poslije rušenja grube hijerarhije moći pojedinca ili klana? Ima li mjesta za slobodu jedinke, kako kaže Selma ili je taj biser daleko od sna?

Message
x