Kanjoš

Kanjoš

Produkcija: Centar za kulturu Tivat

Režija: Slavenko Saletović

Tekst: Danica Pajović

Uloge:  Goran Slavić, Andrija Milošević, Nenad Ćirić ( Momo Pićurić ), Mladen Nelević, Stevan Radusinović, Simo Trebješanin, Dejan Đonović, Kristina Stevović, Dubravka Drakić, Slavko Kalezić, Petar Burić.

“Kanjoš” je peta pozorišna produkcija CZK Tivat, premijerno igrana 2006. godine. Tekst je inspirisan pripovjetkom “Kanjoš Macedonović” Stjepana Mitrovog Ljubiše.

Junak drame, Kanjoš, okružen je raznolikim istorijskim dešavanjima i činjenicama iz 1447. godine, čija igra postaje glavni motiv za nastanak ove predstave. Pisani dokument o pravima Paštrovića koji garantuje mletački dužd Foskari upravo pripada tim činjenicama, a Kanjoš pravi iste izbore sa drukčijim posledicama. Ovaj Kanjoš nije junak i borac, već mu se ističe čojstvo i mudrost. Iskren je, pošten, I spontan. Ne govori strane jezike, ali se bori sa svijetom. Uz njega, u ovoj predstavi se javljaju likovi iz pripovjetke, ali i novi likovi: duždeva ljupka ćerka, Trojica – tijelo mletačke vlasti, predstavnici paštrovićke skupštine, kao i duždev Žbir i Kanjoševa sestra (po literarnom ocu) Gorde. Likovi prolaze kroz sukobe, opasnosti, manipulacije, spletke, intrige, želje, mogućnosti, ali se dešava i iskrena ljubav. Politika, borba i ljubav. Kanjoš nije prihvaćen u svojoj sredini, pa je neizostavna želja da se dokazuje, samožrtvuje, iako je svjestan šta sve može da izgubi. Korist od Kanjoševih nevolja, ima samo onaj zapetlja sve događaje, u čemu i uspijeva. Umjesto da junak iskoristi najpresudnije momente, on ostaje usamljen, na liniji poštenjaiI iskrene ljubavi. Takvog Kanjoša, publika lako zavoli.

Mada su u ovoj predstavi povezani nevjerovatni događaji iz XV vijeka ( Murat II, Stefan Crnojević, Đurađ Branković…), dešavanja u predstavi ukazuju koliko se istorija ponavlja.

Message
x