Predstava “izloŽENE – vrhunski inteligentni komad gdje svaka rečenica ima svoj dubok smisao i težinu

Predstava “izloŽENE – vrhunski inteligentni komad gdje svaka rečenica ima svoj dubok smisao i težinu

Foto: Danica Janković

Autor: Dr Nina Radulović, advokat –

Preskočim vam dosta toga, već poznata stvar, ali kada su u pitanju KOSMIČKE SILE koje me navode na neke događaje i ljude, to je već nemoguće ignorisati i svakako je vrijedno pažnje i nadoknade.

Veče 6. decembra provela sam u KIC-u Budo Tomović na post-premijeri predstave Sandra Vujovic u produkciji BUNT SCENA: „IZLOŽENE“. Naravno da nisam zalutala baš na tu predstavu, jer me već u najavi privukla tema „ženske emancipacije“.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ali imam dosta velike pauze od crnogorskog teatra iz prostog razloga što kad pogledam 2,3 predstave sve budu nekako ISTE, pa dođe do zasićenja i gubitka interesovanja.

Međutim ova predstava me totalno IZNENADILA koliko je BRUTALNO dobra!

Scena je minimalistička, jednako kao i broj glumaca. Četiri heroine će vam maestralno ispričati ne jednu priču, nego OBJASNITI iskonsku životnu filozofiju odnosa među polovima sa posebnim naglaskom na balkanski socijalni kontekst, iako sa malo dorade to može biti bilo koje drugo društveno okruženje.

Foto: Danica Janković

– Objasniće vam opredmećenost ženskog tijela kao objekta u isključivoj seksualnoj funkciji tako da žene same sebe limitiraju prvenstveno na taj vid upotrebne vrijednosti.

– Logiku iza selektivnih abortusa po osnovu pola.

– Kako društvo latentno opravdava silovanje ne kao skrivljenu nego kao isprovociranu reakciju do kreiranja prostora za prihvatanje pedofilije.  

– Kako političari moraju da „progutaju“ žensko učešće u društvenom životu zarad iluzije o jednakosti šansi i demokratiji, sve uz podršku crkve koja je u fazi „erektivne“ modernosti. 

– Tu su jednako bitne starije generacije žena ukalupljene u društveni stereotip do granice da guše mlađe EVE, koje su, naravno, UVIJEK KRIVE!

Foto: Danica Janković

O kakvoj kosmičkoj sili i o čemu pričam, pojasniće vam video klip u prilogu.

https://www.facebook.com/100008376182331/videos/pcb.3795225400766629/686247619787533

Inače svi činovi predstave su fluidni, nema dramske pauze i pretapaju se jedan u drugi, ali tako da vam ni na trenutak ne bude dosadno i da se na kraju pitate ZAR JE VEĆ GOTOVO?!

Radi se o vrhunski INTELIGENTNOM komadu gdje svaka rečenica ima svoj dubok smisao i težinu, iako na momente djeluje banalizovano do nivoa lutkarstva.

Štaviše, izuzetno je „vulgarna“ na dobar način, jer nudi autentičan i ISTINIT prikaz društva u kontekstu seksualne komunikacije i interakcije. To je ono kad vam Nina kaže da sreće ljude na izgled intelektualne i fine, a kad zagrebeš malo sve sami „prostak“ ili „perverznjak“; u prevodu BLJAK!

Da vam ne prepričavam dalje, PREPORUČUJEM da predstavu obavezno pogledate kad vam se ukaže prilika, jer se prepričati ne može. Toliko je sadržajna da ću ja najvjerovatnije poći još jednom da utvrdim gradivo.

Samo nemojte da vodite djecu, jer to ipak nije materijal za njihove oči i uši. Treba ih pustiti da još malo vjeruju u bajke o prinčevima, princezama i HAPPY END-u.

Na samom kraju ova vaša Eva se dodatno oduševila crtežima seksualne banalizacije koji su upotpunili utisak raspoređeni u teatarskoj sali na dohvat publike. Ipak, najviše se obradovala ukusnoj JABUCI SPOZNANJA! Izgleda da joj „kosmička sila“ servira GRIZ na svakom koraku.

Message
x