Kulturni sadržaj Podgorice

Kulturni sadržaj Podgorice

Foto: pixabay

Piše: Aleksandra Govedarica –
Fotograf: Nemanja Marić –

Institucije kulture su važan aspekat ponude Glavnog grada. Iako ne predstavljaju ključnu atraktivnost turističke destinacije Podgorice, svakako se treba poraditi na jačanju uloge u kulturnom turizmu. Rekonstrukcija i modernizacija nekih ustanova može biti rješenje za iskorištavanje potencijala kulturne ponude grada koja će podstaći turističku potrošnju.

U nastavku predstavljamo više o kulturnoj ponudi Glavnog grada.

CNP – Crnogorsko narodno pozorište

CNP – Crnogorsko narodno pozorište
(foto: Nemanja Marić)

CNP je glavno pozorište u Crnoj Gori stacionirano u centru Podgorice. To je građevina neobične konstrukcije koja prati moderne trendove svjetskih pozorišta. Repertoar se često mijenja, a u ansamblu su najbolji crnogorski glumci. Nakon odluke da se administrativni centar Narodne Republike Crne Gore preseli sa Cetinja u Podgoricu, istorija CNP-a počinje. Time je i pozorišni život glavnog grada oživio i odlučeno je 1953.godine da će se osnovati isto. Danas, CNP učestvuje u brojnim projektima i festivalima, među kojim je i najbitniji Bijenale crnogorskog teatra. Od 2008.godine je član evropske pozorišne mreže ETC.

Gradsko pozorište Podgorica

Projekat Gradskog pozorišta
(izvor: gradnja.rs)

Pg pozorište sa nestrpljenjem očekuje svoju zgradu, a do tada pozajmljuje prostorije KIC-a (kulturno – informativni centar). Ponuda je istovremeno i za djecu (lutkarska i dramska scena) i za odrasle, a glumci podjednako izvrsni. Ova dva pozorišta imaju perspektivu da razviju ozbiljan pozorišni turizam. Osnivač je Glavni grad Podgorica, a istorija počinje čak 1951.godine kada je ”Pionirsko pozorište” osnovano, dok je od 2002.godine pod nazivom JU ”Gradsko pozorište” i od tada traje i razvija se kao kulturna ustanova.

Centar savremene umjetnosti Podgorica

Centar savremene umjetnosti Podgorica
(foto: podgorica.me)

Centar savremene umjetnosti je centar koji se fokusira na vizuelne umjetnosti i izlaže u više prostora, a to su: prizemlje dvorca Petrovića na Kruševcu, Perjanički dom, galerija ”Klub” i galerija ”Centar”. Dakle, centar je sastavljen iz prostorija širom grada koji prikazuju razne vrste izložbi. Osim toga ovaj centar je organizator i producent učešća Crne Gore na smotri savremene umjetnosti – Bijenale umjetnosti u Veneciji. Posjeduje fond od oko 1000 eksponata.

JU Muzeji i galerije Podgorice

JU Muzeji i galerije Podgorice
(foto: Nemanja Marić)

Moderna galerija i galerija Risto Stijović čini ovu ustanovu koja postoji od 1974.godine kao dio kulturne ponude glavnog grada. Risto Stijović je bio crnogorski vajar i utemeljivač moderne umjetnosti u Crnoj Gori, pa je zbog toga ova važna ličnost dobila i svoju galeriju. Njegova impresivna djela su bile skulpture žena, zatim portreti ličnosti iz Gorskog vijenca, ali i svojih prijatelja, i na kraju se izrazio u takozvanoj spomeničkoj javnoj skulpturi. Sa druge strane u Modernoj galeriji se mogu pronaći djela crnogorske moderne umjetnosti kroz svoje značajne predstavnike: Petar Lubarda, Dado Đurić, Milo Milunovič i ostali.

Muzej Marka Miljanova

Muzej Marka Miljanova
(foto: Nemanja Marić)

Muzej Marka Miljanova je otvoren 1971.godine. Sastavljen je iz tri dijela: književno-istorijski (književnik Marko Miljanov), etnografski (nošnje, oruđe, predmeti itd) i istorijski (momenti iz života Marka Miljanova). Muzej se nalazi na Medunu, u oblasti Kuča i predstavlja jedan od značajnijih istorijskih ponuda Podgorice. U blizini se i nalazi crkva svetog Nikole.

JU KIC ”Budo Tomović”

JU KIC ”Budo Tomović”
(foto: Nemanja Marić)

KIC (kulturno-informativni centar) se nalazi u samom srcu grada, ispod brda Gorica i predstavlja najvažniji centar kulture čitave zemlje. Bavi se pripremanjem, organizovanjem i realizacijom brojnih manifestacija, događaja i festivala iz oblasti muzike, poezije, pozorišta, filma, vizuelnih umjetnosti, ali i edukativnih radionica, a sve u cilju jačanja kulturne ponude grada. Godišnje se organizuje oko 350 programa.

Narodna biblioteka ”Radosav Ljumović”

Narodna biblioteka ”Radosav Ljumović”
(foto: Nemanja Marić)

Nacionalna biblioteka je nastarija kulturna institucija grada. Ima četiri odjeljenja: za bibliotetičku djelatnost, dječije, za kulturno-obrazovnu djelatnost i za zajedničke poslove. Podstiče obrazovanje i štiti kulturno nasleđe Podgorice.

Muzički centar Crne Gore

Muzički centar Crne Gore
(foto: Nemanja Marić)

Muzički centar jeste nosilac muzičkog života čiji razvoj podstiče. Djeluju: Simfonijski orkestar, Narodni orkestar, Koncertna agencija i Muzičko-informativni centar. Osnovan je 2006.godine sa ciljem razvijanja muzičke kulture grada.

Message
x