Glob pozorište – Šekspirovo pozorište

Glob pozorište – Šekspirovo pozorište

Glob teatar
#Najljepša pozorišta na svijetu – preduslov razvijanja pozorišnog turizma

Piše: Aleksandra Govedarica

Značajan prostor na našem portalu naravno zauzima priča o pozorištu Vilijama Šekspira, velikog imena svjetske književnosti. Danas se vraćamo na drevne pozornice i govorimo o tri Glob teatra u Londonu.

Prije nego započnem priču o slavnom Globu, moram istaći da je u sklopu svjetske turneje povodom 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira, 12.juna 2014. godine i Crnogorsko Narodno Pozorište imalo čast da ugosti ovaj teatar. Ova turneja je obišla svijet i trajala skoro dvije godine, a bila je posvećena radu ovog velikana. U Crnoj Gori je odigran ”Hamlet”na izvornom, šekspirovskom jeziku i ovaj događaj bio je od značaja za pozorišnu instituciju.

Glob teatar

Veliku istorijsku važnost u podsticanju izvođenja drami, pored svih zabrana koje su vladale u 16.vijeku i tvrdnjama da pozorište širi nemoral, imalo je upravo Šekspirovo – Glob pozorište. Sagrađeno je 1599.godine od Šekspirove umjetničke družine i dva brata koja su dala veliki doprinos. Osim njegove uloge u izgradnji, tu su se i  izvodile Šekspirove predstave. To je zapravo bilo prvo pozorište na svijetu napravljeno baš za jednu trupu koja je tu igrala predstave i sama finansirala izgradnju istog. Iako izuzetno pozorište za cijelu Veliku Britaniju, nažalost 1613.godine je izgorelo. Oblik pozorišta je bio ovalan sa tri galerije, ložama i pozornicom sa kapacitetom za 2 000-3 000 ljudi, dok centralni dio nije bio  pokriven krovom. Neobično jeste što su se predstave uglavnom igrale preko dana i bile praćene muzikom kao jedinim efektom jer scenografija pratkično nije postojala. Uz Šekspirove drame ljudi su uživali svakodnevno i zapravo je to doba označilo početak razvijanja njegovog rada u pozorištu.

Ipak, već 1615.godine na istom mjestu je sagrađeno novo, noseći isto ime – Glob teatar. Zbog tadašnje vlasti koja je degradirala vrijednost teatra, a potom i ponovo zabranila, slavno doba pozorišta se završilo.

Iako zaboravljen toliko vijekova, 1997.godine je otvorena moderna verzija u neporednoj blizini starog Glob teatra, noseći ime Šekspirov Glob teatar. Pozorište je otvoreno sa izvođenjem predstave ”Henri V”, velike, istorijske drame Šekspira. Zgrada pozorišta je skoro identična originalu uz naravno moderne adaptacije. Sa aspekta pozorišnog turizma je veoma zapažen. Posjetioci žele iskusiti čar gledanja predstava u teatru koji je simbol Šekspira i koji njegov duh čuva i njeguje. Osim toga simpatična građevina koja je spoj modernog i drevnog privlači mnoge ljubitelje pozornice u Veliku Britaniju. Međutim finansijska kriza izazvana epidemijom korona virusom je ostavila posledice i na ovaj od istorijskog značaja teatar, pa se i njegov opstanak dovodi u pitanje. Ostaje nam da se nadamo da pozornica koja je pretrpjela toliko nepogoda i ovu prebrodi.

Message
x