Muzeji iz dva holandska grada ostali su bez svojih kolekcija iz Drugog svjetskog rata

Muzeji iz dva holandska grada ostali su bez svojih kolekcija iz Drugog svjetskog rata

Izvor: thaguardian.com

Holandski vojni muzeji pojačali su bezbijednost i uklonili nacističke suvenire sa svojih izložbi nakon niza provala kradljivaca muzejskih eksponata. Muzeji iz dva holandska grada Osendrehta i Beka ostali su bez svojih kolekcija iz Drugog svjetskog rata, posebno onih koji su bili u vezi sa Adolfom Hitlerom, SS jedinicama i Trećim rajhom.

Prije dvije nedelje, lopovi su iz muzeja odnijeli predmete vrijedne stotine hiljada eura. Ukradene su nezamjenljive nacističke uniforme i oružje, uključujući rijetku padobransku pušku u vrijednosti od 45.000 funti.

Zaštitno staklo na muzejima bilo je precizno isječeno kako bi kradljivci odnijeli komade velike vrijednosti poput uniformi, šlemova, noževa, amblema, kapa, padobrana, dvogleda, vatrenog oružja.

Obije pljačke muzeja nose obelježje pažljivo planiranih upada. Iako je vlasnik jednog od muzeja živeo pored svog muzeja, provalnici su uspjeli da provale bez da ga probude. Izbušili su rupe u zidu na zadnjem dijelu muzeja da bi došli do kvake i otvorili vrata. Sa sobom su ponijeli predmete kojima se moglo trgovati na međunarodnom nivou.

U avgustu su iz istog muzeja ukradeni suveniri iz rata vrijedni oko 1,5 miliona eura, što je navelo brojne druge muzeje da pojačaju bezbjednost.

Message
x