Što radi inspicijent?

Što radi inspicijent?

Skillful dancers performing in the dark room under the concert light and smoke. Sensual couple performing an artistic and emotional contemporary dance.

Piše: Dubravka Matičić –

Inspicijent vodi računa o tome da sve funkcioniše onako kako je zamišljeno. On je posrednik između produkcije i umjetnika, uvjek mora imati rešenje sa kojim su svi zadovoljni.

Bez inspicijenta, osobe koja se brine da predstava teče bez zastoja, nadzire i upravlja svim poslovima iza kulisa, rad jednog pozorišta se nebi mogao zamisliti. Inspicijent daje glumcima znak kada trebaju da izađu na scenu, tehničkom osoblju daje znakove kada je vrijeme za promjenu scene, svijetla, muzike.

Od prve čitaće probe, sve do premijere inspicijent je uz ansambl, reditelja i ostatak autorskog tima. Reditelj zamišlja predstavu, a inspicijent njegove zahtjeve upućuje tehnici koja ih realizuje. Reditelj postavlja predstavu, a do premijere odgovornost je na inspicijentu. Inspicijent zapisuje raspored kretanja po sceni, takozvani mizanscen. U inspicijentskoj knjizi bilježe se sve promjene, ton, svijetlo…

Foto: freepik

Ako ste se ikad našli u garderobi ili bifeu nekog pozorišta i čuli misteriozan glas koji usmjerava glumce na svoja mjesta to je glas inspicijenta, koji se nalazi za inspicijentskim pultom. Prije izvođenja predstave inspicijent obilazi garderobe, provjerava da li su svi umjetnici tu, da li su našminkani i nafrizirani, da li su spremni kostimi i obuća. Kontroliše scenu, dekor, rekvizite, da li je „naštelovano” svijetlo a sufler na svom mjestu, da li su uključeni monitori i zvučnici…. Petnaestak minuta prije predstave daje posljednje upozorenje. Tokom predstave navodi – pri promjeni scene, pri izlascima glumaca na scenu, tonskim i svjetlosnim izmjenama i svemu što se događa, dok inspicijenta ne vidimo.

Inspicijentski pult – Komandna tabla koja se obično nalazi iza portala, a svakako sklonjena od gledalaca, sa koje inspicijent po inspicijentskoj knjizi vodi predstavu, naziva se inspicijentski pult. Pult posjeduje tonsku vezu sa tehničko operativnim realizatorima predstave: ton majstor, majstor svijetla, rekviziter, dekorateri i dr. Takođe je spojen sa glumačkim salonom gdje se nalaze izvođači spremni za izlazak na scenu, zatim svim prostorijama u kojima se odvija priprema učesnika za scenu (šminkernice, garderobe) i drugim djelovima zgrade (liftovi, bife i sl.). Inspicijenski pult posjeduje i video ekran, koji inspicijentu pomaže da kontroliše situaciju na sceni.

Ispincijetska knjiga – sadrži sve promjene koje se dešavaju tokom rada na predstavi. U njoj inspicijent zapisuje raspored kretanja po sceni, takozvani mizanscen, kako i sve promjene koje se dešavaju tokom predstave, ton, svijetlo, kostim, rekvizitu, dekor…

Message
x