Da li ste znali šta označava pojam “kulturna prestonica Evrope”?

Da li ste znali šta označava pojam “kulturna prestonica Evrope”?

Piše: Aleksandra Govedarica –

Svake godine jedan od gradova Evrope bude prestonica kulture, odnosno kulturni centar. To je projekat savjeta Evrope koji predstavlja isticanje kulturnog turizma neke destinacije kroz raznovrstan i bogat kulturni sadržaj. Velika je čast jedne zemlje postati kulturna prestonica, pa se stoga angažuju brojne institucije koje biraju kulturnu prestonicu svake godine. Ovaj događaj je postao jedna od značajnijih i prestižnijih kulturnih događaja Evrope. Osim uloge koju ima u kultivisanju stanovnika i turista, ovaj projekat ima za cilj spajanje ljudi, jačanja veza između Evropljana, ali i promovisanje različitosti i kulture.

Naravno, sve to je počelo Atinom – centrom drevne umjetnosti i istorije, davne 1985. na inicijativu grčke ministarke i glumice koja je ovu vrstu projekta smatrala bitnim za razvitak zemlje po kulturnom aspektu. Svake godine grad se mijenja, a do sad su imali priliku da nose ovu titulu : Pariz, Atina, Berlin, Amsterdam, Firenca, Lisabon, Avinjon, Porto, Đenova itd.

Foto: pixabay

Iako nekad više vezana za velike, kulturne centre, ova titula sada znači podsticanje i kulturnog života manjih gradova. Zato je prošle godine tu neobičnu čast ima Rijeka, a ove godine Novi Sad. Zanimljivo je da je Herceg Novi bio u užem krugu ( s obzirom na bogat kulturni sadžaj kako filmski, tako i muzički koji nudi svake godine), prošle godine kada je Rijeka izabrana. Takođe, već je utvrđeno za mnogo godina unaprijed koji će grad nositi tu titulu. Ipak, dozvoljeno je da istu nosi i više gradova, tako da je pored Novog  Sada, ove godine i Temišvar ( Rumunija) i Elefsin ( Grčka).

Novi Sad, kao prestonicu kulture za 2021. godinu proglasila je Evropska komisija još 2016. godine, a ovaj projekat procijenjen je kao jedan od velikog nacionalnog značaja za čitavu zemlju. Ovaj projekat ima za cilj da podstakne kulturni razvoj, kreativne industrije, postigne međunarodni ugled i turističku posjetu.

S obzirom na trenutno nemilu situaciju sa koronom, gradovi za ovu godinu su podnijeli zahtjev da se ova titula pomjeri za narednu godinu da bi se na pravi način iskoristila. Tako bi se steklo i više vremena za pripremu kulturnog sadržaja, pa bi i sav događaj bio mnogo bolji.

Status kulturne prestonice jednom gradu odmah omogućava turističku atraktivnost, pa samim tim i turističku potrošnju u istoj. Crna Gora još nije na spisku, ali se nadamo da će se u bliskoj budućnosti naći, jer će to svakako pozitivno uticati na kulturne događaje, pa samim tim i na kulturni život i turizam.

Message
x