Znate li koja je najljepsa (pozorisna) gradjevina u Parizu?

Znate li koja je najljepsa (pozorisna) gradjevina u Parizu?

Piše: Aleksandra Govedarica –

Opera Garnije je jedna od najimpozantnijih građevina u Parizu, a istovremeno i simbol ovog grada. Nalazi se u takozvanoj Zoni Opere koja obuhvata samu Operu Garnije, bulevar, ali i trg Opere.

Pariska Opera je operski teatar sa skoro 2000 sjedišta. Šarl Garnije, po kome je i Opera dobila ime je konstruisao ovu građevinu u neo-baroknom stilu. Spoljašnjost i unutrašnjost su ukrašene raskošno. Sagrađena je 1979.godine u vrijeme velike rekonstrukcije čitavog grada.

Najpoznatiji dio palate je stepenište Garnije, koje je ispunjeno luksuzom i vodi do pozornice. Plafon je takođe veoma atraktivan i naslikao ga je slikar Mark Šagal, podijelivši isti na boje i kompozitore. Osim plafona i ogroman luster nosi podjednaku ljepotu.

Opera Garnije

Šarl Garnije je bio umjetnik – arhitekta, pa je ovu palatu izgradio ujedinivši stilove pozorišta i muzeja. Ipak, kasnije ovo je poslužilo kao uzor konstuisanja teatara širom svijeta.

Osim same veličine unutrašnjosti građevine, ogromna je i scena, ali i foaje, gdje su se skupljali ljudi svih društvenih statusa. Ovdje se izvode najznačajnije opera, baleti, ali i predstave.

Mijenjala je ime i smatra se remek djelom arhitekture. Na početku se nazivala Nacionalni teatar Pariske Opere, ali nakon što je Opera Bastilja izabrana kao glavna scena, ona je preimenovana u Operu Garnije. Popularnosti ove Opere doprinio je roman ‘’Fantom iz Opere’’.

Građevina je visoka 56 metara, pa uz barok i klasicizam ukombinovane su mnoge moderne tehnike i materijali. Dvije pozlaćene figuralne grupe, Harmonija i Poezija, okružuju vrhove lijevog i desnog avang trupa glavne fasade. Mnogi slikari, mozaičari i kipari su učestvovali u gradnji ove živopisne Opere. Sada se u sklopu ove zgrade nalazi i muzej, ali i biblioteka.

Ukrašena je kao francuske građevine, ali mnogo veličanstvenije. Najpoznatiji glumci, operski pjevači i belatani su ovdje imali čast da nastupaju. Preko 300 predstava svake godine se održi u palati Garnije.

Bulevar Opere je veoma atraktivan za šopingovanje, ali i šetnju turista. U blizini je i Plas Vendom, škver u prvom arondismanu.

Message
x