Da li ste znali da je Epidaurus najakustičnije pozorište na svijetu?

Da li ste znali da je Epidaurus najakustičnije pozorište na svijetu?

Piše: Aleksandra Govedarica –

Tajna Epidaurusa, antičkog amfiteatra, nadaleko poznatog u svijetu ni dan danas nije otkrivena. U svakom redu teatra podjednako se čuje govor sa pozornice. Čak i šapat glumaca je moguće čuti iz poslednjeg reda ovog čuda arhitekture. Ovo najveće i najakustičnije grčko pozorište je na listi svjetske kulturne baštine UNESCA.

Jedno od najznačajnijih turističkih atrakcija, Epidaurus pozorište, se ne povinuje vremenu. Nastalo u 4.vijeku prije nove ere, prilično je očuvano i dan danas. Nalazi se u grčkom gradu Epidauru i svojom ljepotom i jedinstvom arhitekture se ubraja u najveća kultura blaga Grčke. Napravljeno za potrebe velikog okupljanja ljudi prilikom izvođenja dramskih komada, moglo je primiti i do 12000 gledalaca. Njegov sastav čini dio gdje je smještena publika, ali i dio za orkestar. Auditorijum se sastoji iz dva dijela: gornjeg i donjeg dijela pozorišta, u zavisnosti od vrste publike koja će gledati predstavu. Izgled potiče iz helenističkog perioda.

Danas, ovaj amfiteatar se koristi za velike muzičke događaje i festivale. Najpoznatiji jeste Epidaurus festival antičke drame koji se održava svakog ljeta od 1955 godine. Mnogi značajni umjetnici Grčke su imali čast da ovdje brigiraju nastupajući.

Pozorište Epidaurus

S druge strane ovo je velika turistička atrakcija, pa posjetioci Peloponeza ne propuštaju da posjete ovo mjesto prepuno kulture i istorije. Naime, mnogi turisti opčinjeni akustičnošću kojoj svjedoče pjevaju i recituju ne bi li se uvjerili u istu. Svi su veoma intrigirani zvučnošću ovog veličanstvenog teatra, pa su naučnici godinama unazad pokušavali da odgonetnu u čemu je tajna Epidaurusa.

Pored pozorišta ovdje se nalazi i arheološki muzej Epidaurus koji upotpunjuje sliku o nekadašnjem izgledu ovog gradića. Ipak danas pored ovih kulturno-istorijskih spomenika u ponudi Epidaura su i mjesta za odmor, relaksaciju i predah nakon turističkih obilazaka, ali i veliki broj suvenirnica sa neobičnim antičkim predmetima.

Ipak jedno je sigurno, ovaj zadivljujući teatar umjetnosti će i dalje svojom misterijom arhitekture intrigirati ljude širom svijeta.

Message
x