Završeni „Nušićevi dani“: Petru Božoviću nagrada za životno djelo

Završeni „Nušićevi dani“: Petru Božoviću nagrada za životno djelo

Promo/Nušićevi dani

Izvor: 24 sedam

Najboljom predstavom u cjelini, na osnovu odluke stručnog žirija, proglašena je „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Subotice.

Svečanom ceremonijom tradicionalne dodjele nagrada, sinoć su pred publikom Centra za kulturu Smederevo, zatvoreni 38. Nušićevi dani.

Kroz nesvakidašnji kabaretski performans “Nušić i prijatelji”, posjetici ove čuvene pozorišne manifestacije vratili su se na kratko na sam početak 20. vijeka. Kroz živopisne scene svakodnevnice Branislava Nušića, njegovog druženja sa Vojislavom Ilićem, Borom Stankovićem i Jankom Veselinovićem, gledaocima je dočaran boemski duh i stvaralački potencijal ondašnjeg vremena, koje je izrodilo čuvena djela naše književnosti.

Žiri koga ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja, Gordana Đurđević Dimić, dramska umjetnica i Nebojša Dugalić, dramski umjetnik, dodijelili su Nušićeve nagrade.

Petar Božović ATA Images/Antonio Ahel

Nagrada za životno djelo pripala je glumcu Petru Božoviću, koji se publici obratio riječima:

Smederevo je dio kulturnog nasleđa i branitelj kulturnih vrijednosti koje su nas održale. Nakratko je ovaj svečani čin prekinuo zvuk telefona, kada se Božović javio na telefon i u svom prepoznatljivom stilu rekao: “Primam nagradu”, što je izazvalo smijeh kod publike, nakon čega je nastavio svoje obraćanje.

Nagrada Milosav Buca Mirković za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu pripala je Aleksandru Vučkoviću, za ulogu Simona u predstava “Divlje meso”, Beogradskog dramskog pozorišta. Dobitnik ove nagrade se zahvalio prije svega svojim kolegama glumcima iz ansambla, kao i reditelju predstave Jagošu Markoviću, koji ga je, kako je rekao, natjerao da izađe iz zone komfora, ali i Beogradskom dramskom pozorištu, koje je sa novom upravom na čelu, dalo priliku mladim glumcima da rade i stvaraju.

Nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike pripala je predstavi “Divlje meso”, koju je primio direktor marketinga Beogradskog dramskog pozorišta Goran Stoiljković.

Najbolja predstava po odluci žirija, koji je radio u sastavu, predsednik Isidora Minić, dramska umetnica i članovi  Slobodan Boda Ninković i Miki Damjanović, dramski umjetnici, je predstava “Ožalošćena porodica”, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

Nagradu je uručila glumica Isidora Minić i u svom govoru tom prilikom naglasila da je Smederevo referentna tačka na kulturnoj mapi Srbije. U ime pozorišta, nagradu je primio Igor Lerić, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta Subotica.

Message
x