Što radi sufler?

Što radi sufler?

– Piše: Dubravka Matičić –

Zo­vu ih „lju­di iz sjen­ke”, bez nji­ho­ve in­ter­ven­ci­je mno­gi glum­ci bi cr­ve­nje­li pred pu­bli­kom ka­da za­bo­ra­ve tekst. Ne­ka­da su se na­la­zi­li u ču­ve­noj školj­ci na sre­di­ni bi­ne, a da­nas su se nalaze na ula­zu na sce­nu, iza por­ta­la, za­klo­nje­ni od oči­ju gle­da­la­ca. Pro­fe­si­ja po­zo­ri­šnog su­fle­ra, po­ma­lo nepraved­no za­po­sta­vlje­na u jav­no­sti, ve­o­ma je va­žna za po­zo­ri­šni ži­vot, a glum­ci ih sma­tra­ju podrškom u sva­kom tre­nut­ku.

Sufler je posebno obučeno stručno lice koje, neometajući predstavu, skriven iza kulisa ili pored scene, tihim glasom govori, došaptava tekst izvođačima u toku predstave, ako se ukaže potreba. Tokom proba pomaže glumcima da savladaju tekst, a u svom radu koristi posebnu, suflersku knjigu, u koju upisuje sve važne naznake vezane za tekst (pauze, naznake i sl.).

Sufler (crtež iz XVIII vijeka)

Riječ sufler potiče od francuske riječi souffleur, a radnja na francuskom souffler, što znači šaputati. Zato se danas sufleri nazivaju i šaptači.

Ne postoji škola za suflere, zato se može reći da je suflerski posao zanat koji se izučava vremenom i kroz iskustvo.

Nerijetko se dešava da sufler na početku uopšte nema veze sa glumom. To ne bi trebalo da vas demotiviše, jer kako formalno obrazovanje za ovaj posao ne postoji, potrebno je da poznajete pozorište, da ga volite, da imate dobru memoriju, jer morate da znate sav tekst jednog komada, što ponekad uključuje i hiljadu strana.

Isto tako, ovaj posao obuhvata svu vašu predanost i vrijeme, jer nekad ćete većinu svog vremena provoditi uvježbavajući sa glumcima tekst, stvarajući istovremeno svoju taktiku koju ćete upražnjavati sa kolegama ukoliko dođe do krizne situacije.

Kao takav, suflerski posao nije lak, jer uključuje i posebno slušanje i intuiciju. U posebnim slučajevima samo jedan pogled ili riječ može da spasi komad koji se prikazuje.

Suflerski posao nije posebno materijalno isplativ, više se svodi na ljubav, ličnu satisfakciju i poznanstva.

Osobe koje rade ovaj posao mogu istovremeno biti angažovane kao šaptači u nekoliko pozorišta, ili se sve svodi na jedno uz dovoljan broj pozorišnih komada koji ih ispunjavaju.

Izvor:

Message
x