Komunikacijske veštine

Komunikacijske veštine

KOMUNIKACIJSKE VEŠTINE, Marina Marković

Profesionalne veštine omogućavaju ljudima da se razumeju, povezuju, uspostavljaju odnose, dogovaraju i delaju, uz uzajamno poštovanje i uvažavanje različitosti. Izučavanje vještina, profesionalnih, komunikacijskih, tehničkih i drugih, neophodan su dio savremenog obrazovanja za većinu profesija i zanimanja. Menadžer u kulturi treba da bude svestrano obrazovana ličnost čije se vještine zasnivaju na uravnoteženom spoju teorijskih i univerzalnih znanja, razvijenim komunikacijskim vještinama i ličnim osobinama. Stoga su, u pedagoškom pristupu ovoj temi, postavljena tri osnovna principa u kreiranju metodike obučavanja: interdisciplinaran pristup, harmoničan odnos teorije i prakse i sistem obuke.

Komunikacija je najznačajnija aktivnost u menadžerskim zanimanjima, a vještine komuniciranja predstavljaju osnovnu menadžersku sposobnost. U knjizi je predložena i razmatrana shema komunikacijskih vještina neophodnih za teorijsko i praktično sticanje znanja u pomenutoj oblasti. Svrha učenja nije manipulisanje drugima već primena veština u odnosu na visoko postavljene standarde i etički kodeks struke. Etičnost u menadžmentu treba da se ogleda u svakom segmentu planiranja, poslovanja, komunikacije i prezentacije u javnosti.

Istinska svrha ove knjige je u postavljanju najviših standarda u obrazovanju i poslovanju u kulturi. Cilj usavršavanja tako nije kreiranje tipskih menadžera, već se insistira na razvijanju ličnosti koja poseduje ključne sposobnosti i vrijednosti kao što su: kultura govora i dijaloga, standardi u poslovanju, profesionalne i komunikacijske vještine, etički kodeks. Poznavanje komunikacijskih vještina doprinosi razvoju teorije liderstva, uspješnom planiranju na nivou vrhunskog menadžmenta i planiranju promjena prilikom promovisanja novih ideja, proizvoda, projekata i sl. Uspostavljena kulturna komunikacija doprinosi uspješnom timskom radu i svođenju mogućnosti konflikta na najmanju moguću mjeru.

iz recenzije prof. dr Milene Dragićević Šešić

Marina Marković:

Rođena je u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na odsjeku Nauka o književnosti sa teorijom književnosti. Doktorirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na studijskom programu interdisciplinarnih doktorskih studija Menadžment u kulturi i medijima.

Zaposlena je na Fakultetu dramskih umjetnosti u zvanju redovnog profesora. Gostuje kao predavač na fakultetima i univerzitetima u Srbiji i u regionu. održala je brojne kurseve i radionice u zemlji i u inostranstvu. Dobitnik je najvišeg priznanja Univerziteta Umjetnosti – Velike plakete sa poveljom.

Napisala je i objavila četiri knjige i brojne članke u Zbornicima i časopisima. Clio je objavio njene dvije knjige: Glas glumca i Poslovna komunikacija koja je doživjela tri izdanja.

Message
x