Projekat “Antigona 2.0 Méditerranée” predstavljen na “Sarajevskoj zimi”

Projekat “Antigona 2.0 Méditerranée” predstavljen na “Sarajevskoj zimi”

U okviru festivala “Sarajevska zima 2022” predstavljen je projekat “Antigona 2.0 Méditerranée” i to u kinosali Prve gimnazije u Sarajevu. Projekat Antigona 2.0 Méditerranée realizovan je tokom 2020. i 2021. godine u pet država Mediterana, u organizaciji Fondacije Skupština građana i građanki Mediterana i Fondacije “Anna Lindh”, a u saradnji sa festivalom “Mostra Viva del Mediterrani”.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, podsjeća umjetnički koordinator projekta Miroslav Minić.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Velida Tinjak je sa učenicama i učenicima Prve gimnazije razgovarala o današnjem drugačijem čitanju Sofoklove tragedije “Antigona” i njenoj ulozi koju ima u 21. vijeku, a nakon toga preko Zoom aplikacije direktorica Fondacije Skupština građana i građanki Mediterana Esma Kučukalić i umjetnički koordinator projekta Miroslav Minić govorili su o projektu “Antigona 2.0 Méditerranée”.

Prisutnim učenicama i učenicima objasnili su da je više od sedamdeset srednjoškolaca iz sedam gradova Mediterana zajedno sa svojim profesorima na radionicama pisalo tekstove inspirisane Sofoklovom Antigonom i stvaralo predstave u Podgorici, Valensiji, Oranu, Rabatu, Asilahu, Nadoru i Bejrutu.

“Uprkos pandemiji i izolaciji, cilj cijelog projekta bio je da se kroz Mediteran čuje važan glas mladih na teme koje ih jednako opterećuju bez obzira na njihove različitosti. Projekat je trajao devet mjeseci, a tokom rada na predstavama snimane su probe, rađeni su intervjui sa svim učesnicima. Rezultat je dokumentarni film ‘Antigona 2.0 Mediteran’, koji je režirala Esma Kučukalić, a svjetsku premijeru imao je u podgoričkoj knjižari Karver u avgustu 2021. godine. Film je prikazan i u ostalim gradovima koji su učestvovali u projektu, a festivalski život započeo je na UnderhillFestu u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu. Od osnivanja 1984. godine održava se bez prestanka. I u vrijeme opsade Sarajeva realizovan je u glavnom gradu BiH, kao i tokom godina pandemije koronavirusa.

Message
x