Koncerti sevdaha, klasične i horske muzike, filmske premijere, književne promocije i tribine u KIC-u

Koncerti sevdaha, klasične i horske muzike, filmske premijere, književne promocije i tribine u KIC-u

KIC "Budo Tomović"

Domaći i regionalni umjetnici različitih profila biće gosti Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u martu, a ova ustanova organizovaće oko 30 tradicionalno raznovrsnih muzičkih, filmskih, književnih i likovnih umjetničkih formi, navodi se u saopštenju povodom novog repertoara.

Muzički program KIC-a, poručuju domaćini, iznova će podstaći interesovanje publike zbog gostovanja afirmisanih i neafirmisanih muzičara i ansambala.

“Ove godine u okviru ciklusa ‘Kompozitorke iz sjenke’, čiji cilj je podsticanje ženskog muzičkog stvaralaštva, na programu će 7. marta biti djela solističke i kamerne muzike Sofije Gubajduline i Gražine Bacević, kao i crnogorskih kompozitorki Nine Perović i Slobodanke Bobane Dabović Đurić, čija djela će izvoditi crnogorski umjetnici. Dio muzičkog repertoara biće i koncert klavirskog kvarteta u sastavu Vladana Perović, klavir, Marko Simović, violina, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo, koji će biti održan u čast Helen Rajs, osnivačice ACMP – mreže za kamernu muziku koja obilježava 75 godina postojanja. U martu je takođe planiran i solistički nastup istaknutog crnogorskog violiniste Vujadina Krivokapića, koji će izvesti djela Igora Stravinskog, Đuzepea Tartinija, Alfreda Šnitkea, Žorža Eneskoa i Fazila Saja”, ističu iz KIC-a.

Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” povodom Dana škole prirediće koncert 22. marta, a prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković KIC organizuje 30. marta.

“Pet godina postojanja, koje je obilježilo skoro 60 uspješnih nastupa i gostovanja u našoj zemlji i u regionu, popularni KIC Pop hor proslaviće sjutra koncertom ‘Pjevajmo i budimo bolji ljudi’. Uz podršku benda, u čijem sastavu su muzičari iz Njemačke, Turske i Makedonije, interpretator sevdaha Božo Vrećo 3. i 4. marta gostovaće u KIC-u. Podgoričkoj publici 31. marta raznovrsnim repertoarom predstaviće se i Gradski hor Kulturnog centra ‘Nikola Đurković’ Kotor, a ljubitelji crnogorske izvorne muzike 24. marta uživaće i u solističkom koncertu Neza Haverića. U martu će gost tribine ‘Podgoričke priče’ biti poznati crnogorski kompozitor i filmski stvaralac Miodrag Bole Bošković, a 29. marta upoznaćemo se i sa stvaralaštvom Desanke Jauković”, dio je repertoara.

Promocija 20 godina emisije “Zapis” i knjiga “Zapisana Crna Gora” dr Miomira Maroša održaće se 11. marta, a u KIC-u će 24. marta biti promovisana i nova književna izdanja “Ako dojedrim” i “Konzul i juvelir Mediterana” Borisa Jovanovića Kastela.

“KIC će biti domaćin i promocije knjige ‘Fenix ex Pandora’ Olge Gojnić Borilović, knjige ‘Na vrtešci’ Darka Bulića, trojezične zbirke poezije ‘Pjesnička svitanja’ pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore, knjige ‘Drugi svijet’ Milisava Rosića, a održaće se i manifestacija ‘Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce’ do 18 godina. Filmski program KIC-a u martu će početi sa realizacijom glavnog projekta ovogodišnjeg filmskog programa, a to je predstavljanje scenarija kao krucijalnog dijela filma. Samim tim, u okviru revije ‘Scenario – filmski roman 1’ od 14. do 16. marta prikazaćemo: ‘Razum i osjećanja’ (1995), ‘Tootsie’ (1982) i ‘Djevojka sa tetovažom zmaja’ (2011)”, poručuju iz KIC-a.

Dugometražni dokumentarni film “Blažo” autora Momira Matovića o istaknutom revolucionaru i narodnom heroju Blažu Jovanoviću biće premijerno prikazan 29. marta u KIC-u.

“Nakon nedavne premijere predstava ‘Ekselencije’, nastale u produkciji KIC-a, ona nastavlja svoj pozorišni život, pa će nakon KIC-a ‘Zeta’ 17. marta gostovati i u JU ‘Zahumlje’ Nikšić.
Forum mladih pisaca KIC-a u okviru gostovanja u Kulturno-informativnom centru ‘Zeta’ u Golubovcima 21. marta predstaviće svoj nedavno objavljeni sedmi zbornik radova ‘Pretresanje bilježnice’. Dio prezentacije aktuelne vizuelne umjetnosti biće izložba radova Ane Šćekić ‘Let me out’ (Klementina), koja će u izložbenom holu KIC-a biti otvorena 15. marta”, zaključuju u KIC-u.

Message
x