Prazan prostor već dvadeset godina podstiče mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet

Prazan prostor već dvadeset godina podstiče mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet

Foto: DS Prazan prostor

FESTIVAL PRAZNOG PROSTORA održao se u Podgorici u periodu od 27. septembra do 04. oktobra, čime je Dramski studio Prazan prostor obilježio jubilej, dvadeset godina postojanja.

Već dvadeset godina PRAZAN PROSTOR podstiče mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive i predstavlja stub dramske pedagogije u Crnoj Gori. Istovremeno, naše pozorišne produkcije su važan čimbenik nezavisne scene, što dokazuju renomirani partneri sa kojima ostvarujemo saradnje i koprodukcije, a projekti koje sprovodimo kao nevladino udruženje doprinose društvenom dijalogu, socijalnoj jednakosti i promovišu društvenu odgovornost, navodi se u saopštenju.

Foto: DS Prazan prostor

Petar Pejaković, pozorišni reditelj, profesor FDU Cetinje i osnivač dramskog studija povodom jubileja rekao je: „Prazan prostor je prostor mogućnosti koji postoji u svakom čovjeku, a posebno u djeci. Prazan prostor je posvećen ispunjenju ovih mogućnosti. Glumačke i dramske vještine postaju sredstvo formiranja duhovno bogatih ličnosti koje će imati moć da sebe i svijet oko sebe učine boljim i ljepšim. Vježbajući život, djeca i mladi pomjeraju svoje granice. Prazan prostor je prostor osvajanja sloboda. Oni koji u njega kroče postaju slobodniji, otvoreniji, kreativniji, maštovitiji, otvoreniji, pažljiviji, osjećajniji, čulniji, iskreniji, vedriji… Ono što je takođe posebno svojstveno dramskoj umjetnosti jeste igra. Pozorište je igra. Upravo je igra ono što najbliže povezuje dramsku umjetnost i obrazovanje sa djecom. Tu je posebno važno uočiti dva fenomena. Jedan  je samosvrhovitost igre, iskoračenje izvan svake utilitarnosti i okrenutost ka traženju smisla mimo korisnosti. Drugi fenomen je radost koja izbija neobuzdano iz svakog trenutka igre i koja je toliko dragocijena i rjetka u našim životima. Učenje u Praznom prostoru najmanje je učenje vještina. Ono nije ni učenje kroz igru. Ono je učenje igre same. Učenje onog što smo zaboravili. Učenje koje nam (ponovo) otkriva i donosi radost, upitanost, zanesenost, drugost, smjeh, misao, nepoznato…“

Foto: DS Prazan prostor

Tokom osam dana festivala 1200 djece, mladih i odraslih u publici bili su prilici da pogledaju: Sobe, Anu Karenjinu, Malog Teslu, Ne pričaj mi bajke, Lagarije, Na ivici, Stanica Podgorica, Gusare, šest kratkih filmova nastalih tokom filmske radionice Kino kultura, ekranizaciju pozorišne predstave Ljubav i nasilje, otvoreni čas i okrogle stolove na temu dramske pedagogije i nezavisne pozorišne scene u Crnoj Gori.

Namjera Festivala bila je i da što je moguće više uđe u različite kako javne tako i prostore kulture, pa su se programi održali na osam različitih lokacija.

Zahvaljujemo na podršci i saradnji Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, te prijateljima KIC-u Budo Tomović, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kinoteci i JU Zahumlje. Zahvaljujemo svima koji su dijelila sa nama radost tokom festivalskih dana i stavljamo na znanje da su nas susreti sa velikim brojem mladih podstakli da razmišljamo o redovnom održavanju FESTIVALA PRAZNOG PROSTORA, navodi se u saopštenju.

Message
x