Spoljni ekspert za resor kulture na Cetinju Dragan Koprivica dobio izvještaj o otuđenim stvarima iz Nacionalnog teatra

Spoljni ekspert za resor kulture na Cetinju Dragan Koprivica dobio izvještaj o otuđenim stvarima iz Nacionalnog teatra

Crnogorsko narodno pozorište

Izvor: Pobjeda

Nijedna krađa stvari i sredstava iz Crnogorskog narodnog pozorišta koje su se desile 2015. godine nije rasvijetljena, a počinioci nijesu pronađeni.

To je saopštio spoljni ekspert za resor kulture na Cetinju Dragan Koprivica, koji je dopisom obavijestio ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić o nestalim i otuđenim sredstvima iz te kulturne institucije.

Dugo tražene izvještaje je, kako kaže, dobio je od Službe finansija i Pravne službe CNP-a i istakao da je saradnja sa tom kulturnom institucijom mnogo bolja otkako je na mjesto direktora došao Marko Baćović. Koprivica navodi da im je CNP uredno dostavio i svu traženu dokumentaciju o izvršenim popisima od 2013. do 2021. godine.

– U sklopu svojih redovnih obaveza na uočavanju nepravilnosti u radu kulturnih institucija u Crnoj Gori u proteklom periodu, iz resora kulture na Cetinju uputili smo dopis Crnogorskom narodnom pozorištu, kojim smo tražili izvještaj od Službe finansija i Pravne službe CNP-a u vezi s nestalim i otuđenim sredstvima – navodi Koprivica u dopisu.

Prema riječima Koprivice, iz CNP-a su dobili jedan broj demantija u vezi s novinskim napisima o nestanku određenih materijalnih sredstava, ali i konkretne informacije sa kojima, kako ističe, treba upoznati javnost.

– Svakako, bizarna je priča o putovanju koncertnog klavira marke „Petrof“, evidentiranog u popisnim listama CNP-a 1998. godine, kad je i nabavljen. Ova doslovce pozorišna burleska o iščezlom klaviru obnovljena je tek 2017. godine, kad je, nakon skoro dvije pune decenije, tadašnja popisna komisija po prvi put ustanovila da u Nacionalnom teatru nedostaje “sitan” predmet poput velikog koncertnog klavira. Komisija je potom došla do saznanja da je oko 2000. godine klavir bio samo posuđen Televiziji Crne Gore u okviru zajedničkih kulturnih aktivnosti. Ali se vjerovatno nekome u Javnom servisu klavir fino uklapao u enterijer i tapete TVCG, pa se zaboravilo da se posuđeno i vrati. „Petrof“ je ipak, mada tek 2018. godine, srećno otputovao natrag, i vratio se kući, iz TVCG u CNP. Da nije reagovala popisna komisija, on bi i dalje gostovao u Javnom servisu – navodi Koprivica u dopisu preoslijeđenom medijima – navodi Koprivica.

U vezi sa krađom  krova CNP-a od skupocjenog bakra površine 130 metara kvadratnih, Koprivica navodi da je CNP urgirao kod Uprave policije i dobio informaciju da je predmet krađe u CNP-u obrađen i upućen Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje. Koprivica navodi da je  iz blagajne CNP-a 2015. godine ukradeno 500 eura, a iste godine ukraden i LCD televizor, procijenjene vrijednosti od 760 eura.

– U izvještaju je navedeno i da se CNP obratio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tražeći informaciju o pokrenutim postupcima oko utvrđivanja odgovornosti NN lica. Ali je iz ODT-a stigla informacija da svi pravni mehanizmi nijesu pomogli u rasvjetljavanju slučaja, da su učinilac ili učinioci predmetnog djela ostali nepoznati, te je „naloženo organima Uprave policije da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti radi otkrivanja učinioca krivičnog djela“. I, kako tada, tako i danas – navodi Koprivica u dopisu upućenom Bratićkoj.

Message
x