Ivona Čović-Jaćimović reagovala na poništenje konkursa za sufinansiranje

Ivona Čović-Jaćimović reagovala na poništenje konkursa za sufinansiranje

Ivona Ćović Jaćimović

Izvor: Pobjeda

Glumica Gradskog pozorišta Ivona Čović-Jaćimović reagovala je na odluku o poništenju konkursa za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koju je u utorak potpisala ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

One je ministarki uputila „nekoliko pitanja od glumice koja nikada u karijeri nije učestvovala u bilo čijoj političkoj kampanji, niti se izuzev pozorišne, pojavila na bilo kojoj političkoj sceni.“ Čović se zapitala „kako dosegnuti kulturu u državi koja je kulturu stavila na listu smrtnih grijeha?!“

– Kako se kulturom boriti za kulturu? Prejak udarac za jednu mladu državu čiji dometi u kulturi mogu da prelaze granice Evrope. Odluka ministarke Bratić dovela je našu državu i sve kulturne djelatnike do situacije totalnog kolapsa, umjetničkog, mentalnog, psihološkog, ljudskog, do ruba, da ne kažem, egzistencije, s obzirom na toliki broj neupošljenih umjetnika, već do totalnog kraha civilizacijskog i duhovnog urušavanja jedne nacije – konstatovala je Čović-Jaćimović.

Nacija bez kulture je, prema njenim riječima, jednako što i čovjek bez zemlje, ideala, časti. Država bez kulture, kako je kazala, ne postoji.

– Pitam se, da li nam je to cilj? Stremimo li ka rušenju svega zarad tuđih ideala? Da li smo svi mi dvorski umjetnici, ili je usko osvetoljubivo mišljenje pojedinca stavilo sve nas pod istu „kapu“ protiv koje se i mi sami borimo godinama!? Ne „gospođo učiteljice“, moramo učiti da se šuma vidi od drveća a ne obratno! Urušavati temelj jedne države, a to je kultura, prilično je neosjetljivo prema umjetnicima koji žive i hrane porodice od projekata finansiranih od, sada već, ukinutih konkursa, dok je sa druge strane infantilno i prilično nemoćno sredstvo jednog apostola. Apostol se po definiciji opisuje kao blagovjesnik ili blagovesnik, čitajte kako vam drago. Neke od zapovijesti apostola govore da su apostoli „prvoborci za učenje neke nauke, ideje“. A, koja je to ideja? Blagovijest, donošenje odluke da se poništava konkurs za sufinansiranje projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, onda je stanje uisitinu trulo u „državi Danskoj“. Vaistinu, možda je ovo put kulture do vaskrsenja – kazala je Čović-Jaćimović

Message
x