Jadransko-jonskim online pozorišnim festivalom o nematerijalnim kulturnim dobrima završen ADNICH projekat

Jadransko-jonskim online pozorišnim festivalom o nematerijalnim kulturnim dobrima završen ADNICH projekat

Logo festivala

Jadransko-jonskim online pozorišnim festivalom o nematerijalnim kulturnim dobrima završena je realizacija ADNICH projekta, kofinansiranog od strane INTERREG-IPA CBC IT-AL-ME programa, u kojem je status lidera imalo Kraljevsko pozorište “Zetski dom”. Partneri projekta bili su Međunarodni teatarski institut – ITI i Univerzitet Salento iz Lećea (Republika Italija), Fakultet dramskih umjetnosti i NVO Qendra Event iz Tirane (Republika Albanija).

U okviru Festivala koji je trajao u periodu 1-29. mart 2021. godine prikazane su programske aktivnosti iz zemalja učesnica u projektu, odnosno pozorišne predstave i filmovi, uz tematske konferencije kojima su predstavljeni rezultati antropološkog istraživanja Univerziteta Salento o socijalnim i kulturnim vezama tri zemlje, rad Internacionalnog teatarskog instituta – ITI, kao i ADNICH projekat u cjelini.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, tokom Festivala, prikazalo je pozorišne komade “Pobuna mornara”, Dijega de Bree i “Razgovori o ljubavi”, Jerneja Lorencija, kao i dokumentarni film „Tihi dom“, u režiji Davida Todorovića, Matije Jovanovića i Nikole Nikolića, o životu i stvaralaštvu domaćih i regionalnih umjetnika, kao i radu pozorišta tokom pandemije COVID-19 u 2020. godini.

Projekat ADNICH je započet 2018. godine u cilju kreiranja inovativnog prekograničnog kulturnog proizvoda kroz umjetnost i pozorište. Osim „Pobune mornara“ i „Razgovora o ljubavi“, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ takođe je realizovalo predstave „Balkan Boys“, rd. Siniše Evtimova, „Tri sestre“, rd. Branislava Mićunovića i „Ko se boji Virdžinije Vulf“, rd. Paola Mađelija. Na taj način doprinijelo se unapređenju crnogorske kulture, kao i daljem razvoju regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

Message
x