Umjetnost razumijevanja – Dijalog za budućnost

Umjetnost razumijevanja – Dijalog za budućnost

Foto: DS Prazan prostor

Usred pandemije koja je zarobila cijeli svijet grupa mladih i entuzijastičnih ljudi iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine okupila se od 15. do 23. februara 2021.godine u Tuzli da kroz umjetnost briše granice. Biti mlad danas nije lako, gdje god živjeli, ali posebno nije lako u malim multikulturalnim balkanskim zemljama koje su u tranziciji i koje dijele burnu prošlost.

Izvor: DS Prazan prostor

Projekat Umjetnost razumijevanja koji su realizovali Dramski studio Prazan prostor (CG) i UG Akustikum – Muzička omladina BiH u sklopu regionalnog programa Dijalog za Budućnost Unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF) za cilj je imao da ohrabri mlade da govore o važnosti mira i sklada u zajednici, omogući upoznavanje vršnjaka iz različitih kulturnih sredina i nauči ih kako da pošalju važne poruke mira, dijaloga i tolerancije kroz dramske i muzičke forme.

24 mlade osobe uz 4 mlada lidera i liderke, 4 mentora/ke i 2 koordinatora otvorenog srca i uma stvarali su umjetnost – onu istinsku, ljudsku. Svakog dana su pohađali intenzivne muzičke i dramske radionice, u pauzama razgovarali i pjevali, organizovali inetkulturalne večeri, odlazili na predstave i koncerte. Otkrivali su nove stvari o sebi i drugima, dijelili intimne misli i osjećaje, shvatili da svi žive iste probleme i hrabro odlučili da progovore o sistemima koji ih ograničavaju.

Kreirali su performans u trajanju od 25 minuta koji su izveli u javnom prostoru pred brojnim prolaznicima koji su ostali zadivljeni snagomi odlučnošću mladosti. Ispričai su priču o stranama i granicama, o podjelama i različitostima u kojima žive i koje ih tjeraju iz njihove domovine. Ispričali su priču o važnosti zajednice i zagrljaju koji je potreban kako bismo osjetili jedni druge. Na kraju su svi glasno rekli: JA NE ŽELIM DA IDEM ODAVDE JER OVO JE NAŠ DOM I GRADIĆEMO GA ZAJEDNO.

Tokom radionica došli smo do dva najveća problema sa kojima se mladi suočavaju u svojim sredinama, a to su: nacionalizam i želja mladih da napuste svoju zemlju u potrazi za pravednijim i perspektivnijim zajednicama. Ovo su važna i aktuelna pitanja o kojima je nužno razgovarati jer upravo takvi razgovori i inicijative omogućavaju dijalog za budućnost, svih nas.

Na pitanje šta im je donio projekat učesnice i učesnici odgovorili su:
nove poglede na svijet oko sebe i u sebi
Nadu da za Balkan ima šanse
Veliku porodicu
Ljubav
ljepši pogled na život
Mir
novi pogled na sebe i druge
Sloboda i razumijevanje
Sreću
Slobodu

https://www.youtube.com/watch?v=DTKPlV7zwbE&t=94s
https://www.youtube.com/watch?v=2Ki_-fP30S0
https://www.youtube.com/watch?v=23klAAytuyU
https://www.youtube.com/watch?v=AXCjBdASA3A

Message
x