Dramski studio ,,PRAZAN PROSTOR“ u susret novim projektima

Dramski studio ,,PRAZAN PROSTOR“ u susret novim projektima

Piše: Sofija Drakulović –

Dramski studio ,,Prazan prostor“ iz Podgorice u partnerstvu sa ,,AkustikUm“ – Muzička omladina BIH iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) sprovode projekat “Umjetnost razumijevanja” u okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za Budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO.

,,Kada smo vidjeli konkurs ,,Dijalog za budućnost“ pomislili smo da bi bilo sjajno da se prijavimo i organizujemo neki umjetnički kamp. Posebno zato što se naši partneri ,,AkustikUm“ iz Tuzle bave muzikom i muzičkom pedagogijom, a mi se bavimo dramskom pedagogijom i jedni i drugi znamo koja je moć umjetničko-pedagoškog rada. Fokus nam je bio, prije svega, upoznavanje mladih ljudi, ali i prevazilaženje razlika. Stanovnici smo multikulturalnih, multivjerskih i multinacionalnih sredina, a koliko god mi to isticali, praksa nam pokazuje da je puno netrpeljivosti i predrasuda koje proističu, uvijek i zauvjek, samo iz nepoznavanja.

Korona nas je dosta omela. Taj projekat je sad trebao da bude u završnoj fazi, ali mi zapravo tek krećemo. U planu je da se prva rezidencija u Tuzli realizuje u decembru, a da druga rezidencija bude u Crnoj Gori u drugoj polovini januara ili početkom februara. Nadamo se da će nam situacija to omogućiti.

Iz Crne Gore učestvuje 12 mladih ljudi, dvoje youth lidera, koji su tu da vode računa o grupi, i 2 mentora. U odabiru učesnika je bila važna rodna ravnopravnost, ravnomjerna zastupljenost u Crnoj Gori (učesnici su birani iz sve 3 regije). Takođe treba da postoji diverzitet što se tiče i godišta, tako da imamo učesnike od 16 do 23 godine“ – rekla je Marija Backović, direktorka NVU ,,Prazan prostor“.

Foto: Sofija Drakulović

Pored toga, u ,,Praznom prostoru“ se realizuju 2 projekta. Jedan projekat je u saradnji sa kulturnim centrom ,,Homer“ a ubrzo će početi sa realizacijom projekta sa Centrom za socijalni rad Podgorica. Takođe, rade na produkciji predstave ,,Ana Karenjina“.

Predstava ,,Ana Karenjina“ je u režiji Mirka Radonjića, dramatizaciju samog romana su radili Ilija Đurović i Mirko Radonjić, u predstavi igraju Aleksandar Gavranić, Pavle Prelević i Sanja Vujisić, autor muzike je Ilija Gajević, kostim će raditi Lina Nikolić, asistentkinja reditelja je Hana Rastoder i producentkinja je Marija Backović.

,,Premijera predstave je planirana za jun 2021. godine. To je projekat koji će trajati malo duže, zbog trenutne epidemiološke situacije i zbog ozbiljnosti samog djela kojim se bavimo.

Takođe bih najavila i produkciju dječije predstave ,,Tesla“ u režiji Petra Pejakovića, a radićemo u koprodukciji sa ,,Korifej“ teatrom iz Kolašina“ –dodala je Backović.

Message
x