Antigona 2.0 prikazana u Gradskom centru za mlade u Valensiji

Antigona 2.0 prikazana u Gradskom centru za mlade u Valensiji

Snimak predstave Antigona 2.0 prikazan je u četvrtak u Gradskom centru za mlade Algiros u Valensiji (Španija) u okviru Međunarodnog festivala Mostra Viva del Mediterrani. Predstava je nastala u produkciji Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada i kruga ACM Montenegro, dio mreže Mediterranean Citizens’ Assembly Foundation FACM, sa glumačkom ekipom: Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Savo Šćepanović, Irena Kandić i Miloš Smolović i u režiji profesora književnosti Miroslava Minića.

Antigona 2.0 je projekat rađen tokom izolacije, kada je proces stvaranja ključan u pedagoškom radu. Ekipa – profesor i šest srednjoškolaca, kao šest Antigona sa svojih šest životnih priča, nisu mogli biti u Valensiji zbog ograničenja kretanja zbog pandemije, ali su svoju kreativnost, iluzije i rad virtuelno podijelili s mladima i širom javnošću Valensije. Antigona 2.0 je edukativni projekt koji koristi pozorište s mladim učesnicima, dajući im prostor za razmišljanje o likovima i univerzalnim vrijednostima, stavljajući ih u sadašnjost i na taj način otvaren je zajednički dijalog o društvu kakvo oni žele, o herojima i antijunacima današnjice i univerzalnim vrijednostima koje oni brane”, rekao je Vicent Garcés, predsjednik Fondacije Mediterranean Citizens’ Assembly Foundation (FACM), nakon odgledanog snimka predstave i kratkog priloga sa izjavama profesora i učenika koji su radili Antigonu 2.0.

Inače, FACM je suorganizator Mostra Viva del Mediterrani , festivala koji se održava svakog oktobra u Valensiji.
Prisutnima u Gradskom centru za mlade Algiros se obrazila Maria Colomer, predsjednica Festivala Mostra Viva del Mediterrani, koja je kazala da su umjetnost i kultura u Mostra Vivi osnovna alatka koja doprinosi zajedničkom dijalogu i razumijevanju različitih naroda i kultura Mediterana.

Svaki projekat, a posebno Antigona 2.0, koji koristi pozorište kao cilj promocije socijalnog dijaloga, kohezije i inkluzije, su od važnosti za Mostra Viva del Mediterrani. U ovom projektu, proces, sve ono što tka u sebi i koji završava fantastičnim rezultatom izuzetno obogaćuje učesnike i publiku. Riječi momaka i djevojaka, njihova iskustva prerasla su u iskustvo lika koji je na sceni i pokazuju kako je Antigona, uprkos tome što je napisana prije 2500 godina, vrlo relevantna u vrijednostima o kojima nastavljamo raspravljati i stalno im se vraćamo, dekonstruišemo ih i gradimo iznova. Za mlade je proces ovih karakteristika vrlo važan i temeljan. Mladima treba prostor za govor, a naša odgovornost je dati im prostor u kojem će se osjećati ugodno i gdje će moći preuzeti pravo na glas u potpunoj slobodi izražavanja”, istakla je Maria Colomer.

FACM je organizacija koja promoviše dijalog, prijedloge i građanske akcije koje pokreću demokratske vrijednosti slobode, mira i poštovanja različitosti, kao i ekološku odgovornost na Mediteranu; i sa prisustvom u 19 zemalja i 29 mediteranskih gradova kroz njihove krugove građana, uključujući Crnu Goru, ima među svojim prioritetima promociju i unapređenje kulturne raznolikosti mediteranskog prostora.

To je razlog što je projekat Antigona 2.0 imao punu podršku FACM-a i MVM-a, s ciljem da ga pretvori u međunarodni i mediteranski projekt, za koje se osiguravaju potrebna finansijska sredstva, a koja će omogućiti mladim ljudima iz cijele mediteranske regije da razgrade zajednički dijalog kroz pozorište i djelo Sofokla o društvima u kojima žele rasti”, naglasio je Garcés.

Zbog svega toga, naše iskrene čestitke Miroslavu Miniću, njegovom timu učenika i ACM krugu Crne Gore na briljantnom radu i umjetničko-pedagoškom zalaganju”, zaključeno je po završetku nastupa u Valenciji.

Antigona 2.0 osvojila je prvo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst 1. Festivala srednjoškolskog teatra “Dijalog 2020”, u organizaciji Srednje mješovite škole u Golubovcima uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Predstava je premijeru imala 9. septembar, u KIC-u “Budo Tomović” u okviru FIAT-a 2020. (Festivala internacionalnog alternativnog teatra). Do sada je izvedena i na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat i u Centru za kulturu Danilovgrad.

Message
x