Vlaović: Zajedničkim rješenjem do toga da svi djelatnici u kulturi budu zadovoljni GKU

Vlaović: Zajedničkim rješenjem do toga da svi djelatnici u kulturi budu zadovoljni GKU

Maša Vlaović

Izvor: CDM

Ministarstvo kulture i medija teži da sa svim zainteresovanim stranama nađe odgovarajuće rješenje, kojim će svi djelatnici u kulturi biti zadovoljni novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), saopštila je resorna ministarka, Maša Vlaović.

Ona je, na današnjoj sjednici Vlade, podsjetila da je novi GKU, koji je stupio na snagu 27. marta ove godine, doveo do povećanja zarada zaposlenima u oblasti kulture do 25 odsto, navodi se u saopštenju MKM-a.

“Imajuću i vidu socio-ekonomsku situaciju povećanje zarada je bilo na zadovoljstvo većeg broja zaposlenih, dok je kod jednog dijela, konkretno umjetničke grupe, to izazvalo nezadovoljstvo”, navela je Vlaović.

Ukazala je da su nezadovoljstvo povećanjem koeficijenta za umjetničku grupu poslova od 3,4 odsto umjetnici iskazali tek nakon potpisivanja ugovora, iako su imali svoje predstavnike u Radnoj grupi i bili saglasni sa tekstom ugovora.

Izmjene Granskog kolektivnog ugovora rezultat su rada Radne grupe koja je radila na usaglašavanju ovog teksta, a koju su činili predstavnici Sindikata kulture Crne Gore, Ministarstva kulture i medija, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija, dodaje se u saopštenju.

“Napominjem da su predstavnici sindikata ustanova kulture bili uključeni u konsultativni proces izrade dokumenta, a njih su činili predstavnici Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, predstavnici Nikšićkog pozorišta. Uprkos tome, Ministarstvo kulture i medija je težilo da pronađe način za rješavanje predmetnog pitanja i izuzetno uvažava značaj umjetnika u svim oblastima za kulturu Crne Gore”, istakla je Vlaović.

Podsjetila je da su se predstavnici MKM tokom protekle dvije sedmice u dva navrata sastali sa predstavnicima nezadovoljnih umjetnika gdje su predstavili potencijalna rješenja kojim bi se dodatno sagledala specifičnost umjetničke grupe poslova i pronašlo rješenje kojim bi se mogao postići kompromis za rješavanje ovog pitanja

“Takođe smo više puta pozivali nezadovoljne predstavnike umjetničke grupe da preko svojih sindikata, a u okviru zakonskih mogućnosti i nadležnog Odbora za praćenje i implementaciju GKU zatraže rješavanje njihovih zahtjeva”, rekla je Vlaović.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu su predložili da sjednica Odbora bude održana u petak, 7. aprila, pojašnjavajući da sada čekaju potvrdu predstavnika Sindikata koji su članovi Odbora, da li će biti u mogućnosti da prisustvuju sjednici.

“Podsjetiću da se koeficijenti za zarade zaposlenih u oblasti kulture nijesu se mijenjali od 2016. godine, tako da se novim koeficijentima izvršilo ujednačavanje zarada na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija”, navela je Vlaović.

Ukazala je da je za povećanje zarada umjetničkoj grupi poslova potrebno napraviti dodatnu finansijsku analizu koja mora biti u skladu sa opredijeljenim budžetom za 2023. godinu na pozicijama zarada u ustanovama i Ministarstvu, zaključak je saopštenja.

Message
x