Predstava “izloŽENE” premijerno izvedena na Velikoj sceni KIC-a Budo Tomović

Predstava “izloŽENE” premijerno izvedena na Velikoj sceni KIC-a Budo Tomović

Foto: Danica Janković

Publika je dugim aplauzom i ovacijama pozdravila glumice i autorski tim predstave “izloŽENE”, premijerno izvedene sinoć na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”.

Režija i tekst potpisuje Sanra Vujović, uz nju tekst potpisuju još četiri književnice iz Crne Gore i regiona Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Aracki i Katarina Nikolić, scenski govor Katarina Krek. Muziku je komponovao Vesko Lazović, a lutke potpisuje Milena Jane, a svjetlo Danilo Malović, producentski tim čine Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić. Dizajn i fotografiju potpisuje Danica Janković.

U predstavi igraju: Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović, akademska slikarka Marija Radusinović.

“Utisci nakon premijere su sjajni. Još uvijek smo uzbuđene. Pohvale stižu sa svih strana, a to nam uliva dodatnu snagu. Ponosna sam na cijeli tim i na samu predstavu. Mogu da kažem da je iza nas dug i iscrpljujući proces tokom kog smo, stvarno, davale sve od sebe da upakujemo jedan nesvakidašnji dramski predložak, polifono djelo koje je nastao iz pera pet književnica, u jednu kompaktnu cjelinu i scensku priču koja vas vozi od suza do smjeha i nazad.

Žene su izložene različitim vidovima nasilja. Najvidljivije je onio fizičko koje, nerijetko, ima fatalan ishod. Pored njega, postoje oni suptilni, nevidljivi vidovi nasilja i dskriminacije koje često, u neznanju, podvodimo pod pojam „tradicija“. Baš to ostavlja najdublje ožiljke na našim dušama.

Zahvalila bih se i predivnoj podgoričkoj publici koja je sjajno reagovala na predstavu. U velikoj sali KIC „Budo Tomović“, tokom cijele predstave, smjenjivali su se suze i smijeh, a upravo to govori da su „Izložene“ doprle do publike na pravi način i da nikog nisu ostavile ravnodušnim. Kad smo krenule da radimo na ovom projektu, obećale smo sebi da nećemo napraviti predstavu nakon koje će publika izaći iz pozorišta sasvim ravnodušta. Publika nam je aplauzom i ovacijama na kraju poručila da je ovo drama o kojoj će dugo pričati i razmišljati. Čestitam cijelom timu na ovom velikom uspjehu!”, rekla je rediteljka predstave, Sandra Vujović nakon premijere.

“Ova predstava bavi se jednom osjetljivom temom i svjesni smo da je ovo mali ali ipak važan korak u pravcu osvješćivanja i društva, ali i nas samih, kao i skretanja pažnje na sve oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, kojima su svakodnevno izložene. U predstavi preispitujemo i uticaj tradicije na kreiranje negativnih obrazaca ponašanja i upravo diskriminatoran odnos prema ženama, ali je važno napomenuti i da ovo nije samo problem kod nas, već govorimo o problemu globalnih razmjera.Publika je sinoć bila djelić slagalice koji je nedostajao kako bi predstava započela neki svoj život, i nadam se da smo uspjeli da im iz jednog drugačijeg ugla približimo neke od izazova sa kojima se žene svakodnevno suočavaju i da ih podstaknemo na solidarnost sa žrtvama i podršku u borbi za ravnopravnost, jer to je borba svih nas”, kazala je Anđela Radović.

“Biti dio predstave koja se bavi ovom tematikom je prije svega velika čast, ali i zadovoljstvo i odgovornost. Jako mi je drago što je publika na premijeri stala uz nas, čula nas i podržala. Pokrenute su jako važne teme, teme koje se tiču svih nas, bez obzira na pol, vjeru, rasu, nacionalnost, društveni status..Proces rada na predstavi je bio jako zahtjevan, ali i oslobađajući. Uz medjusobnu ogromnu podršku i razumijevanje, mislim da smo napravile dobru predstavu koja će živjeti. “rekla je Smiljana Martinović.

“Žao mi je što mi je utisak da se i nakon ove predstave koja se bavi nasiljem nad ženama ništa neće desiti jer oni koji bi mogli nešto da promijene nijesu bili u publici, iako je predstava doživljela premijeru u sklopu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Premijera je bila uspješna onoliko koliko je publiku zamislila”, izjavila je Andjelija Rondović.

Predstava „izloŽENE“ u režiji Sandre Vujović, nastala je u koprodukciji Nezavisne teatarske scene „Bunt“ (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat, uz podršku Ministarstva kultute i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Investiciono razvojnog fonda Crne Gore i BMH Agency.

Message
x