Počeo s radom Studio Zetskog doma: Obrazovno-kulturni segment od velikog značaja za djecu i mlade

Počeo s radom Studio Zetskog doma: Obrazovno-kulturni segment od velikog značaja za djecu i mlade

Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” s radom je počeo Studio, jedinstveni obrazovno-kulturni segment u kojem učestvuju djeca i mladi sa Cetinja.

Riječ je o aktivnostima koje za cilj imaju razvoj igre, mašte, obrazovanja, talenta i kreativnih potencijala, od posebnog značaja u pogledu razvoja publike, te učešća mladih u stvaranju pozorišnih projekata i programa.

U ovom segmentu rada, pod mentorstvom pozorišnog reditelja i pedagoga, prof. Petra Pejakovića, učestvuju djeca uzrasta 8 do 16 godina, a program će trajati do kraja tekuće pozorišne sezone, odnosno juna naredne godine.

“Nastavljamo jednu divnu ideju, da dramski Studio funkcioniše na Cetinju, u okviru jedne značajne institucije, da je besplatan i namijenjen svima koji su školskog uzrasta da se edukuju – ne samo kada je u pitanju pozorište i umjetnost, već i kada je riječ o radu na sebi”, istakao je Pejaković.

Kazao je i kako je riječ o jedinom slučaju u regiji, a vjerovatno i šire da jedna značajna pozorišna institucija stane iza ovakvog pedagoškog programa.

“Ovim se nudi veoma kvalitetna škola i obrazovanje djeci i mladima. Posebno me raduje što je to na Cetinju, koje doživljavam kao svoj grad. Nažalost, Cetinje, kao i mnogi drugi gradovi, ne nudi previše mladima kada su u pitanju umjetnost i obrazovanje. Ovo je upravo suprotan primjer i nadam se da ćemo ubrzo imati divne rezultate u mladim, kreativnim, pametnim ljudima koji će da oplemene čitavu našu sredinu”, dodao je on.

Djeca i mladi nijesu krili zadovoljstvo zbog učešća u programu, jedinstvenom u Crnoj Gori.

Doroteja Bušković, koja je već učestvovala u programu, kaže da su polaznici na časovima stekli izuzetne vještine.

“Ne samo kada je u pitanju scena, već i život. Veliku zahvalnost dugujem prof. Petru Pejakoviću i svim profesorima koji su bili dio procesa”, istakla je ona.

Djevojčice Mia i Jovana Đurović kazale su kako se osjećaju jako lijepo tokom časova u Studiju.

“Dopada nam se gluma, naš profesor je mnogo šaljiv i mnogo dobar, želimo da se što više naših vršnjaka priključi”, dodale su one.

Učenik sa Cetinja Mašan Maštrap rekao je da je srećan što u njegovom gradu postoji sadržaj kakav je Studio Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

“Svaku svoju obavezu bih preskočio samo da dođem ovdje”, poručio je on.

I roditelji su zadovoljni zbog realizacije i načina rada ovog programskog segmenta “Zetskog doma”.

Dragana Ljiljanić kaže da je riječ o segmentu koji ima poseban značaj za razvoj kreativnog potencijala djece i mladih.

“Istakla bih angažman profesora Pejakovića i zahvalila Pozorištu što je nastavilo realizaciju ovog projekta”, naglasila je Ljiljanić.

I Milena Stanojević iznijela je slično mišljenje.

“Želim da pohvalim “Zetski dom” jer je ponovo pružena prilika djeci iz Prijestonice da se druže sa rediteljem i profesorom Petrom Pejakovićem, da uživaju i da nauče nešto novo, sve kroz igru. To je falilo našoj djeci i ovakvih programa treba da bude više”, poručila je ona.

Studio glume je, prema mišljenju Milene Iljazi, jedna od najznačajnijih aktivnosti koju njihova djeca mogu imati na Cetinju.

“To utiče na njihovo samopouzdanje, na njihovu kreativnost i razmišljanje. Mogu vam reći da je to aktivnost sa koje moje dijete svakog dana dolazi veselo i nasmijano”, rekla je ona.

Studio pohađa i dijete Andreja Hudobčonaka, koji je ocijenio kako je u pitanju dobar koncept. Istakao je i kako je dobro što su aktivnosti besplatne, te da je sam Studio dobar i po samo Cetinje.

“Kao roditelj sam zahvalan na ovakvim aktivnostima”, zaključio je on.

Program Studio realizuje se u prostoru Galerije 45 stepeni, zahvaljujući podršci Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje.

Message
x