Završnica Međunarodnog festivala lutkarstva u znaku nagrada i prizivanja lutkarskog pozorišta u Podgorici

Završnica Međunarodnog festivala lutkarstva u znaku nagrada i prizivanja lutkarskog pozorišta u Podgorici

Međunarodni festival lutkarstva održan je deveti put u Podgorici, a tokom vikenda koji je za nama podgorički mališani imali su priliku da isprate po dva izvođenja pet predstava i to iz Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španije i Crne Gore, saopštili su organizatori.

U okviru festivala održana je i promocija knjige “Čarobni kamen i druge bajke”, autora Davora Dragojevića, direktora festivala.

Na veliko zadovoljstvo organizatora, festivalske predstave je posjetilo oko 2.500 gledalaca, a  kao i svake godine, ulaz je bio besplatan.

Na festivalu je uručeno 12 nagrada.

Glumcima najdraža nagrada, koju dodjeljuje Dječji žiri, otišla je Gradskom pozorištu Podgorica za predstavu “Maca papučarica”.

Ove godine Dječji žiri je bio u sastavu: Dušan Čelebić, Dalila Tuzović, Andrija Šaković, Niša Ćupić, Lara Dlabač, Eleonora Tomašević, Pavle Milić, Petar Đuranović i Anđelija Vidaković – predsjednica, piše u saopštenju.

Stručni žiri u sastavu Jelena Stojanović – Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu i mlade“ iz Kragujevca i direktorica Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ Srbija (predsjednica žirija), Vuk Perović, urednik filmskog i serijskog programa na Nacionalnom javnom servisu RTCG i umjetnički direktor Underhill Festa, (član žirija), i Milena Janjušević, urednica Redakcije programa za djecu na Nacionalnom javnom servisu RTCG (članica žirija) donio je važne odluke, otkrivaju organizatori.

Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava “Robot” Davida Zuazole i Unia Teatr Niemozllwy, Španija – Poljska.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Mareku b. Chodaczyńskom za istu predstavu.

Nagrada Dragan Radulović za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Davoru Dragojeviću za predstavu “Princeza na zrnu graška” – Pozorišta lutaka Niš.

Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, kao i nagrada za najbolju scenografiju pripala je Davidu Zuazoli za predstavu “Robot”.

Marek Żurawski dobitnik je nagrade za najbolju originalnu muziku, takođe za predstavu “Robot”.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo dodijeljene su: Ansamblu Gradskog pozorišta Podgorica za igru u predstavi “Maca papučarica”, Emri Kurtishovoj i Martinu Jordanovskom za partnersku igru u predstavi “Palčica”, Teatar za deca i mladinci, Skoplje, Biljani Radenković za ulogu u predstavi “Princeza na zrnu graška” – Pozorište lutaka Niš, Davorinu Diniću za ulogu u istoj predstavi, te Davidu Zuazoli za ulogu u predstavi “Robot”.

Nagrade specijalnog žirija uručila je suosnivačica festivala Ljiljana Burzan Nikolić.

“Pored dječje radosti zbog intenzivnog trodnevnog druženja sa lutkama, festival je obilježilo i nekoliko puta ponovljeno pitanje: Kada će djeca Podgorice dobiti lutkarsko pozorište? Zbilja, kada”, zaključak je saopštenja festivala.

Message
x