Najbolja predstava “Tihakuća” izIrana, najbolja režija “Joščetiri” iz Poljske

Najbolja predstava “Tihakuća” izIrana, najbolja režija “Joščetiri” iz Poljske

DODJELA NAGRADA.FIAT.IDENTITET, ŽIRI, Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja, predsjednica žirija (Srbija), Aleksandar Radunović dramaturg (Crna Gora), Jelena Minić glumica (Crna Gora), 11.09.2022., Foto: D.Miljanić

Iako u otežanim okolnostima, Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) i ove godine u Podgoricu je doveo neke od najznačajnih predstava alternativnog teatra sa područja Evrope i Azije, a u 10 dana teatarske igre, koncerata i performansa družili smo se živeći teatar, navodi se u saopštenju festivalskog tima povodom završetka FIAT-a.

“Iako je FIAT jedan od najstarijih festivala alternativnog teatra na prostoru bivše Jugoslavije, ovo izdanje pokazalo je da je i te kako mlad, vitalan i svjež, i da je u tom smislu u Crnu Goru donio osjećaj pripadanja svijetu i globalnoj teatarskoj porodici. Predstave koje smo imali prilike da vidimo, u selekciji glumice Ane Vujošević su nam približile umjetničko promišljanje svijeta umjetnika iz Irana, Italije, Francuske, Litvanije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Velike Britanije i Slovenije”, napominju organizatori.

Ovogodišnja selekcija naslonjena na FIAT-ov slogan IDENTITET ukazuje na globalno stanje svijesti koje bi se moglo podvesti pod pojmove i osjećanja kao što su nesigurnost, strah, destrukcija, entropija, beznađe, što nam na veoma slikovit način pokazuje u kakvom je stanju ljudska vrsta u savrenom svijetu, a umjetnost jeste najbolji način da nas konstantno na to podsjeća, dodaju iz festivalskog tima.

Žiri, koji su činili Sonja Vukićević, predsjednica žirija FIAT-a, koreografkinja i balerina, Jelena Minić, glumica, i Aleksandar Radunović, dramaturg, donio je odluke o nagrađenima.

Specijalna nagrada žirija za uzbudljivo scensko spajanje klasičnog dramskog predložka sa savremenim pozorišnim formama ide predstavi “Pod ledom” u produkciji ARTŪRAS AREIMA teatra, režija Arturas Areima.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobija Ermin Bravo za maestralno izvođenje lika Amira Kapura u predstavi “Osramoćeni” u režiji Dina Mustafića, po tekstu Ajada Ahtara, i produkciji Udruženja Kontakt iz Sarajeva. Suptilno gradeći lik Amira Kapura, Ermin Bravo nam na minuciozan način ukazuje na nasušnu potrebu za očuvanjem sopstvenog identiteta.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobija Snežana Bogićević za izuzetnu interpretaciju lika Jori u predstavi “Osramoćeni” u režiji Dina Mustafića, po tekstu Ajada Ahtara, i produkciji Udruženja Kontakt iz Sarajeva. Nesvakidašnjim talentom i glumačkim umijećem suptilno i ubjedljivo je donijela lik Jori.

Nagrada za najbolju režiju pod nazivom „Slobodan Milatović“ se dodjeljuje reditelju Marcinu Herihu za predstavu “JOŠ ČETIRI” u produkciji Teatra part iz Poljske. Rediteljski postupak kojim se simbiozom svijetla, muzike, prostora i tretmana ženskog tijela gradi nesvakidašnji doživljaj nesavršenosti ljepote.

Nagradu za najbolju predstavu FIAT IDENTITET 2022 dodjeljuje se predstavi “Tiha kuća” režisera Mehdija Mashhoura, u produkciji Saye teatra iz Irana.

Minimalističkim sredstvima glumački par Benyamin Esbati i Mina Zaman u suptilnom partnerskom odnosu donose na pozornicu uzbudljiv i potresan odnos bolni krik duše, u potrazi za smislom i dostojanstvom, navodi se u objašnjenju žirija povodom nagrađenih učesnika.

“FIAT danas posvećuje festivalski dan i odaje svojevrsnu počast osnivaču, idejnom kreatoru, poznatom crnogorskom dramskom piscu, producentu i reditelju Slobodanu Milatoviću, u njegovom selu Dabovići, podno Ostroških greda. Kao i prethodnih godina i ovog puta je ‘umjetnička povorka’, krenula sa željezničke stanice Podgorica do stanice Dabovići u Danilovgradu. Umjetnica Tamara Vujošević-Mandić će kod Slobodanovog počivališta izvesti performans iz njegove predstave ‘Tobelije”, saopštili su organizatori.

Message
x