Čitanje poezije

Čitanje poezije

Foto: Radisav Stijović

Autor: Tamara Gavrić –

Forum mladih pisaca KIC- a organizovao je čitanje poezije u nedelju 4. jula od 21h ispred sale DODEST KIC-a “Budo Tomović”. Svoju poeziju čitali su Nikola Ćorac, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Barbara Delać, Nerja Belegu, Jana Radičević, Milica Bošnjak, Anđela Bulajić, Nikolina Tomović, Marija Vesković i Mirko Vukoslavović. Na samom početku mladi pjesnici su naglasili da su kao forum bogatiji za nekoliko pjesničkih zbirki ali i za nekoliko novih članova koji se takođe nalaze na pomenutom spisku.

Samo veče poezije otvorio je Nikola Ćorac koji je student četvrte godine Odsjeka za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filolološkog fakulteta u Nikšiću. On je član je književne grupe Forum mladih pisaca od 2015. godine, a svoju knjigu poezije “Niko nas nije upozorio” objavio je 2020. godine. Nikola je 2019. godine osvojio treću nagradu na konkursu 49. Ratkovićeve večeri poezije.

Srećan sam jer me je zapala ta čast da otvorim javno čitanje poezije nakon vremenskog perioda od godinu dana, ali sam takođe zadovoljan što se u publici nalaze i neki od starijih članova nešeg foruma – istakao je Nikola.

NIKO NAS NIJE UPOZORIO

Kažem ti,
Kraj svijeta je na kraju knjige,
Ti znaš da tako počinje
Dok je sve van domašaja i
Prolazi mimo nas,
Gubimo ravnotežu
Svejedno je šta ćemo reći
Mislim da ću umrijeti svaki put
Kad osjetim grč u tijelu
Stoga sam oprezan
U predviđanju
Šta se može desiti
Ipak nijesu spalili sve knjige u prošlosti
Sve se desilo slučajno
Ipak ponekad
Izgubimo kontrolu.

Nikola Ćorac
Foto: Radisav Stijović

Nakon Nikole, svoju poeziju publici je čitala Jana Radičević koja je takođe član Foruma mladih pisaca od 2015. godine ali je i najmlađa dobitnica godišnje literarne stipendije Writer of the City of Graz za 2020/2021 godinu koju dodjeljuje grad Grac. Radičević je objavila zbirku poezije “Ako kažem može postati istina” 2019. godine. Između ostalih, pročitala je pjesmu sa nazivom “Vitiligo” koju prenosimo u cjelosti.

VITILIGO

Sjedimo jedna naspram druge, ruke suti crne od zemlje
Ti puniš čaše od jogurta
A ja ubadam prstom i stavljam sjeme
I meni onda crno dugo stoji ispod nokta
Ne mogu da ga skinem
Ti pokušaš sa starom četkicom za zube
To me golica
Doktor ti je rekao da nosiš bijelu maramu preko glave
I da pokrivaš ramena
Ali ti to ne radiš i pojavljuju ti se crvene fleke po koži
Čim dođeš s pijace na krevet prospeš sitne pare
I brojiš pazar
Dodjem pa čekam da završiš,
Ne govorim ništa da se ne zabrojiš
Kada sam pokušala da se uvučem
U tvoju haljinu na tufne
Koju si nosila kada sir vi put srela dedu
Pocijepala sam je, ali ti se ne ljutiš
Imala si šesnaest i ja sada imam šesnaest
Ti se na fotografiji blago smiješ
Kosa ti je ravna i zavezana u rep
Stojiš pored svog konja i držiš uzde

Jana Radičević
Foto: Radisav Stijović

Pored pomenutih pjesama čiji su autori Ćorac i Radičević, publika je imala mogućnost da čuje i pjesmu “Preskazanje” Marka Stanojkovskog, “Nemoj misliti da možeš otići” Barbare Delać, “Sumorna” Nejre Belegu, “Sinhronicitet” Milice Bošnjak, “Bolje je kad” Anđele Bulajić, “Opomena” Mirka Vukoslavovića. Nakon čitanja poezije od strane svih novih i starih članova FORUMA MLADIH PISACA KIC-A, neki od članova publike su izrazili želju i oprobali se u istom nakon čega je manifestacija završena.

Mladi pisci su naglasili da je ovo tek prvo čitanje poezije koje je FORUM MLADIH PISACA KIC-A organizovao i najavili da će ih u budućnosti biti još.

Message
x