Muzika koju slušaju mladi u Crnoj Gori

Muzika koju slušaju mladi u Crnoj Gori

Foto: Pixabay
#Muzički april

– Piše: Vukašin Pođanin –

Nečiji muzički ukus nesumnjivo govori o tome prema kojim interesovanjima i zanimanjima ta osoba stremi i koje su to pojedinosti koje je izdvajaju u odnosu na druge ljude.

Opšte je poznato da muzika utiče na ljudsko raspoloženje, razmišljanja, osjećanja ali i inteligenciju koja se u nekoj određenoj mjeri poboljšava samim slušanjem muzike i razvija se uz određena muzička djela i pjesme koje utiču na čovjeka.

O tome kakvo je muzičko razmišljanje i koji muzički ukus preferiraju stanovnici naše zemlje ali vjerovatno i regiona sa obzirom na slične demografske i identitetske karakteristike koje posjeduju, napravili smo jedno istraživanje.

Konkretno ono što bi nas zanimalo kod muzičkog ukusa i o tome kako se on mijenjao i razvijao tokom ovih godina, moglo bi se reći da samo razmišljanje mladjih ali i starijih osoba vodi ka nekom pop-rok fazonu koji je naročito kod nas bio popularan 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka.

Takođe ono na šta bi mogli obratiti pažnju kada su u pitanju ovakve teme jeste neki stil oblačenja ili možda koju frizuru i način ponašanja imaju te osobe koje slušaju razne muzičke pravce u zavisnosti od toga da li su to neki moderniji pravci ili možda klasična muzika.

Postoji i veliki broj obožavalaca muzike koji ostavljaju trajniji pečat na sebi kada je u pitanju na primjer neka strofa ili stih određene njima omiljene pjesme u vidu tetovaže ili eventualno grafita što bi se možda moglo svrstati u neku formu fanatizma.

Ipak i to je neki način na koji se mogu ljudi obratiti jedni drugima, ako je u pitanju ljubavna poruka u vidu grafita neke ljubavne pjesme što doslovno zamjenjuje stariji i klasičniji način obraćanja putem poruka sastavljenih i poslatih ljubavnim pismom ili običnom porukom.

Svakako da je to jedan od veoma lijepih načina kako pokazati nekom da vam je stalo do njega, ali i neminovno jedan od pristupa ka razvijanju muzičke mašte i muzičkih ideja koje mogu pasti na pamet i ljudima koji su van muzike.

O tome kako bi mogli da osjetimo muziku i da joj se prilagodimo na pravi način može nam pomoći i svakodnevnija praksa samog slušanja muzike i muzičkih ostvarenja.

Naša svakodnevica nam i o tome govori koliko smo u stvari povezanio sa muzikom u današnjem brzom vremenu, kada smo puni obaveza ali ipak nađemo vremena da odslušamo neko muzičko djelo ili u prolazu dok smo u javnom prevozu ili u nekom kafiću, čujemo neku pjesmu koja nam se kasnije konstantno vrti u glavi.

To nam sve govori koliko je bitan taj muzički zvuk ali i jezik koji je očigledno drugačiji od našeg običnog jezika kojim se svakodnevno koristimo, pa samim tim se može izgraditi i jedan totalno i kompletno drugačiji muzički svijet koji nam otkriva različite dimenzije.

Foto: Pixabay

Kod naših građana je to takođe zastupljeno, sve ovo što smo naveli i imamo veoma slične primjere muzičkih pratilaca i obožavaoca koji su nam objasnili kako i šta za njih predstavlja muzika i muzički zvuk ali i ostale muzičke komponente.

  • Rezultati ankete koju smo sproveli putem instagram storija i odgovori koje su dali ispitanici su sljedeći:-Kod naših građana su najviše zastupljeni sljedeći muzički žanrovi kao što su: Rokenrol, psihodelični folk,kantri, barokni pop, psihodelični rok, pank, art-pop;
  • Naši građani su više zainteresovani prema rezultatima ankete za stranu muziku, tako da je domaća muzika u ovom istraživanju manje favorizovana, što smo i očekivali sa obzirom na prethodno pisanje u našem tekstu;
  • Zanimljiv podatak da većina naših anketiranih posjećuje muzičke koncerte, čak dvije trećine je glasalo za potvrdan odgovor, što je nesumnjivo realan prikaz sa obzirom na veći broj festivala koji se održavaju u našoj zemlji.

I time smo zaokružili odgovore na sva pitanja u ovoj anketi koja nam je bila od izuzetnog značaja prilikom pisanja ove teme.

Message
x