Muzička scena kod nas (1. dio)

Muzička scena kod nas (1. dio)

Foto: pixabay
#Muzički april

– Piše: Sofija Drakulović –

Muzika u Crnoj Gori je otpočela svoje razviće još u 1488. godini, kada je dokumentovana nabavka prvih orgulja za jednu kotorsku crkvu. Crnogorska muzika veliki korak pravi u 19. vijeku kada je osnovano prvo pjevačko društvo ,,Jedinstvo“.

Tokom dugogodišnjeg razvijanja, uspjeli smo u stvaranju muzike raznovrsih žanrova: pop, rok, rep, narodna…

Crna Gora je iznjedrila brojne izvođače koji su popularni i u regionu.

Nenad Knežević, poznatiji kao Knez, je pop pjevač rođen u Podgorici. Svoju solo karijeru je započeo nastupom na festivalu MESAM sa pjesmom „Da l si ikada mene voljela“ koja je i danas jedna od omiljenih pjesama publike. 2015. je predstavljao Crnu Goru na Evroviziji pjesmom „Adio“ i osvojio je 13. mjesto i time ostvario najbolji plasman za svoju zemlju.

Who see je hip-hop duo iz Boke Kotorske. Grupa je osnovana 2002. Čine ga Dejan Dedović (Deda) iz Kotora i Mario Đorđević (Nojz) iz Herceg Novog. Dobitnici su nagrade za najbolji spot u regiji od strane MTV Adria, a 2013. su sa Ninom Žižić predstavljali Crnu Goru na Evroviziji sa pjesmom „Igranka“.

Foto: pixabay

Sergej Ćetković je pop pjevač iz Podgorice. Solo karijeru počinje na Sunčanim skalama pjesmama „Bila si ruža“. Njegove najslušanije pjesme jesu: „Zaustaviću vrijeme“; „Sati, dani, godine“; „Grad“. 2018. je stvorio prvu domaću crtanu seriju „Lola i Mila“ inspirisan svojim ćerkama.

Perper je pop-rok grupa sa Cetinja. Osnovana je 1991. i jedna je od najpopularnijih u Crnoj Gori. Prvi značajni nastup su obilježili antiratnom pjesmom „Mir kao peto godišnje doba“ koja je podstakla grupu na ozbiljniji rad.

Profil crnogorske muzičke scene je imao svoj najveći procvat u dvijehiljaditim, međutim, postavljaju se pitanja: Kakva je situacija danas? Da li Crna Gora ima još nešto da ponudi?

Message
x