Globus Hystericus i ONE

Globus Hystericus i ONE

„Globus Hystericus“, zbirka odabranih pjesama crnogorske književnice, Katarine Sarić

„Globus Hystericus“, zbirka odabranih pjesama crnogorske književnice, Katarine Sarić, Balkanski književni glasnik, 2021. sabrana je ženski aktivna poezija sa kojom je autorka učestvovala u performansima: “A koja je tvoja dijagnoza?” biblioteka Branko Miljković, Beograd i Bulevar books, knjižara koja svira, Novi Sad, „Настaнување на жената – Од девојка до жена“ u organizaciji Makedonskog internacionalnog centra ITI/Produkcija, Skoplje, na osnovu kojih je ovogodišnja dobitnica rezidencije Reading’s Balkan, a pjesmom Kora (Shell) nastupila je i na Drugom međunarodnom festivalu u organizaciji Versopolis platforme i Kreativne Evrope: “Speaking up”kao predstavnica Alia Mundi, udruženja za kulturnu različitost iz Beograda.

Istom zbirkom, autorka će nastupiti na ovogodišnjem festivalu “Imperativ” u Banja Luci.

“Globus hystericus” je klinički naziv za bolest u narodnu poznatu kao knedla u grlu – iz sintagmatike naslova, zbirka Katarine Sarić se grana u dva pravca, prvi je, individualni, ženski jer od pomenute bolesti uglavnom oboljevaju žene a drugi globalni koji se odnosi na majku zemlju, globus koji se podjednako histerično okreće i izbacuje sav represivno progutan sadržaj. U vrijeme kataklizmi i tektonskih poremećaja, frustracije, otuđenosti i izolacije, zbirka Katarine Sarić se našla u hijatusu između obje ose.” – iz recenzije Mr Natalije Đaletić.

Zbirka će biti premijerno promovisana uoči projekcije poetskog filma sa I ženskog književnog festivala: I LITERATURA IMA ŽENSKO LICE pod sloganom ONE, koja će se održati 6. marta, 2021. u gradskoj biblioteci “Dr Radovan Lalić”. O festivalu će govoriti glavna i odgovorna urednica Rebeka Ćilović, asistentkinja na projektu Milena Bunanja, piar festival Alma Rastoder i prošlogodišnja učesnica Ljerka Petković. Program će voditi Milica Marković.

Message
x