Boškovićev „Ministar“ večeras u Sarajevu

Boškovićev „Ministar“ večeras u Sarajevu

Izvor: Pobjeda

Roman „Ministar“ Stefana Boškovića prvi put će biti predstavljen van granica Crne Gore. Posljednji Boškovićev naslov, koji je dobio prestižnu Evropsku nagradu za književnost, biće promovisan na međunarodnom festivalu književnosti „Bookstan“ u Sarajevu, večeras u 20 časova, u kinu „Meeting Point“.

Roman „Ministar“ je u aprilu objavljen u izdanju sarajevske kuće „Buybook“ za bosansko i hrvatsko tržište. O djelu će s autorom razgovarati književni kritičar Vladimir Arsenić. Za sve ljude koji nijesu u mogućnosti da prisustvuju promociji, a i s ciljem da se što manje publike pojavi na licu mjesta da bi se izbjegle gužve, organizatori su obezbijedili i direktan prenos putem Fejsbuk stranice.

Međunarodni festival književnosti „Bookstan“, koji u Sarajevo već petu godinu zaredom dovodi značajna imena savremene svjetske i regionalne književnosti, počeo je u srijedu predstavljanjem knjige „Sontag: život i djelo“ Benjamina Mozera.

Program je, simbolično, sjedinio autora s publikom na Trgu Suzan Zontag ispred Narodnog pozorišta. Ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade je uložio sedam godina rada da bi sklopio biografiju jedne od najvećih američkih intelektualki 20. vijeka. Zontag je 1993. godine došla u okupirano Sarajevo da bi postavila komad „Čekajući Godoa“ i na taj način je zauvijek ostala dio kulturnog koda u tom gradu. Gostovanje njenog biografa je samim tim bio događaj od najveće važnosti, ne samo za festival.

– Zanimljivo je vratiti se ovdje, jer je ovo mjesto na kome sam, na neki način, započeo svoju knjigu. Prvo putovanje na koje sam otišao van zemlje. Suzan Zontag je imala zanimljiv međunarodni život i nema američkog autora koji je toliko obišao, i kada sam počeo istraživanje za knjigu, išao sam na mjesta koja su njoj bila važna. Neka i nijesu bila toliko zanimljiva, ali Sarajevo je bilo srce njenog rada – rekao je Mozer u razgovoru s Borom Kontićem.

Pored Mozera i Boškovića, na festivalu će nastupiti Saša Ilić, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Pas i kontrabas“, Darko Cvijetić koji predstavlja novi roman „Što na podu spavaš“, Almir Imširević koji će govoriti o knjizi „Najljepši od svih svjetova“, Mile Stojić čija je knjiga „Cafe Nostalgija“ doživjela reizdanje, i mnogi drugi.

U sklopu festivala „Bookstan“, koji se ove godine odžava pod parolom „No East. No West“, će biti održano i petnaest radionica za mlade književne kritičare, a prvu je održao upravo Benjamin Mozer. Bogat program biće završen u subotu, 31. oktobra, promocijom knjige Semezdina Mehmedinovića „Ovo vrijeme sada“.

Message
x