KotorArt poziva mlade muzičke talente da se prijave na konkurs za učešće u projektu #synergy

KotorArt poziva mlade muzičke talente da se prijave na konkurs za učešće u projektu #synergy

Foto KotorArt

Međunarodni festival KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega pozivaju mlade muzičare da se prijave na konkurs za učešće u projektu #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu.

Projekat #synergy, podržan od strane EU programa Kreativna Evropa, iniciran je od strane Fondacije Don Branko Sbutega i okuplja šest značajnih festivala umjetnosti iz regiona: Međunarodni festival KotorArt – Don Brankovi dani muzike (Crna Gora), Dubrovačke ljetnje igre (Hrvatska), Centar beogradskih festivala (Srbija), Ljubljana Festival (Slovenija), Vox Baroque (Albanija) i Šopen Piano Fest Priština (Kosovo). #Synergy ima za cilj jačanje kapaciteta   i razmjenu znanja na regionalnom i evropskom nivou, usavršavanje i povezivanje profesionalaca iz kulture, podsticanje komponovanja novih djela klasične  muzike inspirisanih evropskim i lokalnim nasljeđem partnerskih zemalja, kao i umrežavanje i saradnju između mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave klasičnom muzikom na Zapadnom Balkanu.

Tokom 2023, odabrani mladi muzičari iz Crne Gore imaće priliku da blisko sarađuju sa dvanaest kompozitora iz svih zemalja učesnica, spremaju nove muzičke numere inspirisane kulturnom baštinom regiona i Evrope, razmjenjuju znanja i iskustva sa kolegama iz regiona i da budu dio festivalske turneje koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstaviti tokom ljetnjih festivala širom Zapadnog Balkana. Ovo je jedinstvena prilika za mlade talente da unaprijede svoje karijere, da intenzivno sarađuju sa kolegama i kompozitorima i da svoj talenat i rad predstave publici na renomiranim muzičkim festivalima.

Pravo učešća imaju mladi neafirmisani muzički izvođači stariji od 18 godina koji imaju nekoliko godina izvođačkog iskustva i sviraju sljedeće instrumente: violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara, flauta, glas, klavir, harmonika. Pravo učešća imaju i ansambli i to: gudački trio (violina, viola i violončelo) i klavirski trio (klavir, violina i violončelo ili klavir, violina i viola).

Za prijavu je potrebno poslati biografiju, jedan ili više audio ili video snimaka izvođenja trajanja do 10 minuta i kontakt osobe za preporuku na e-mail adrese program@kotorart.me i info@synergyproject.info  najkasnije do 31. oktobra. – izjavili su iz PR službe KotorArta.

Projekat #synergy je podržan od strane Evropske komisije, kroz program Kreativna Evropa, što je prvi put da jedna organizacija iz Crne Gore dobije priliku i povjerenje EU da bude nosilac projekta podržanog u okviru ovog programa. Tokom 34 mjeseca, projekat #synergy će okupiti dvanaest kompozitora i preko pedeset perspektivnih muzičara i kulturnih menadžera. Biće realizovano šest radionica za profesionalce u kulturi, kao i dvanaest rezidencija za kompozitore, koji će rezultirati sa dvanaest novih muzičkih djela inspirisanih kulturnim nasljeđem regiona i Evrope.

Detaljnije informacije o uslovima konkursa dostupno je na Internet stranici KotorArta: www.kotorart.me i https://synergyproject.info

Message
x