Izložba slika Božidara Pavićevića Zodijaka

Izložba slika Božidara Pavićevića Zodijaka

Foto: Pozornica.me

Autor: Darko Šćepanović –

Dana 18. maja 2022. godine u Centru za kulturu u Danilovgradu, održana je izložba slika Božidara Pavićevića Zodijaka. Tom prilikom, organizatori su priredili prigodan kulturno – umjetnički program, a pośetioci, svih generacija, imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa, gotovo, nadrealnim stvaralaštvom pomenutog crnogorskog i svjetskog umjetnika. U vrlo emotivnom obraćanju auditorijumu, kćerka pok. Zodijaka i poznata TV voditeljka, Milica Pavićević, istakla je kako je njen otac, u svojim slikama, nastojao da prikaže „ljubav, tugu, borbu, život sam“.

Slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno”, govorio je, svojevremeno, Božidar Pavićević Zodijak. Kada je riječ o motivskom određenju njegovog slikarskog opusa, isti se kreće od figura arlekina i cirkuskih aktera do sumornih tragova ljudskog raspadanja.  „Tako nas je učio Valeri. Tako nas je učio i Pikaso, koji smatra da bi trebalo stvarati neprihvatljive slike i na taj način primorati ljude da shvate u kakvom čudnom svijetu žive. Ja sam sve svoje slike ponio iz djetinjstva i zavičaja. Možda i iz jednog sna“, zapisao je Božidar.

Rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu završio je u Herceg Novom, a potom odlazi na studije u Beogradu i to na Akademiji primijenjenjih umjetnosti. Od 1972. godine bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od kada učestvuje na brojnim kolektivnim izložbama ove organizacije u zemlji i inostranstvu. Oslim slikarstva, bavio se scenografijom i grafičkim dizajnom. Kao ilustrator, crtač i karikaturista sarađivao je u NIN-u, Ježu, Književnoj reči i Pobjedi. Krasila ga je svestranost i kreativnost. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Njegova djela su izlagana u Italiji, Njemačkoj, Kubi, a naročito je bio zastupljen na prostorima bivše SFRJ. Izlagao je u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu.

Preminuo je 2015. godine, u 68. godini života.

Message
x