Umjetnost Street Art-a u Podgorici

Umjetnost Street Art-a u Podgorici

Foto: Glavni grad Podgorica

Edukativni program “Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici” biće realizovan 9. i 10. februara u Objektu Banja (Kafe bar “Itaka” ex “Karver”).

“Kroz razne oblike ulične umjetnosti – murale, grafite, mozaike, naljepnice, video projekcije, šablonske grafite, ulične instalacije i dr, grad postaje prepoznatljiv i dobija specifičan imidž, koji predstavlja duh sredine i podstiče progresivne ideje i vizuelnu kreativnost”, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i sport.

Kako navode, gradska uprava, prepoznajući značaj ove vrste umjetnosti, inicirala je, u prethodnom periodu, saradnju s lokalnim umjetnicima na više projekata.

“Novi izgled dobilo je nekoliko mostova i prostora: Moskovski most, Most žrtava 5. maja, obala rijeke Ribnice kod knjižare “Karver”, Ulica V Proleterske brigade, pješački most “Gazela”, a oslikan je i amfiteatar u neposrednoj blizini Trga Božane Vučinić, kao i ormarići za elektro-instalacije u Bokeškoj ulici i u blizini Trga Argentina. Na taj način unapređujemo saradnju s lokalnom zajednicom, podstičemo razvoj savremenog stvaralaštva u vizuelnim umjetnostima, a u krajnjem doprinosimo promociji koncepta ulične umjetnosti i umjetnosti u javnim prostorima”, navode u saopštenju.

“Tokom prvog dana radionica posjetioci će moći da se, kroz predavanje Damira Murseljevića “Street Art (r)Evolution: Umjetnost (u)Lice”, bliže upoznaju s počecima ulične umjetnosti u svijetu, a nakon toga pogledaju dokumentarni film “The Deepest Depths of the Burrow” reditelja Kristijana Fišera, u kom su prikazani kontrasti između urbane umjetnosti i grafita iz različitih uglova”, kazali su iz Sekretarijata za kulturu i sport.

Narednog dana, u četvrtak, 10. februara, kroz razgovor s crnogorskim umjetnicima Mišom Joskićem, Stefanom Bulatovićem, Hajdanom Kostić, i umjetnicama iz Tima Künstler, prvenstveno mladi, ali i šira javnost, upoznaće se s njihovim radom, iskustvima i planovima na polju street art-a, ali i otvoriti neka važna pitanja poput onih šta danas karakteriše uličnu umjetnost u Podgorici, te kakve su persperktive za unapređivanje i razvoj te oblasti.

“Ulaz je besplatan, a svi posjetioci moraju posjedovati jedan od četiri dokaza iz nacionalne COVID potvrde”, zaključuju u saopštenju.

Message
x