Dramski studio Prazan prostor – POTENCIJALI ZAJEDNIŠTVA, anti-izložba radova na kvir teme

Dramski studio Prazan prostor – POTENCIJALI ZAJEDNIŠTVA, anti-izložba radova na kvir teme

Vizuelni prilog: Still video rada, dio umjetničke instalacije „Mizanscen za razgovor“; Radisav Stijović

Dramski studio Prazan prostor vas poziva na događaj Potencijali zajedništva, prezentaciju radova nastalih na radionicama o kvir umjetnosti u Crnoj Gori, te razgovor o datim radovima. Radionice su podrazumijevale učešće i kolaboraciju više pripadnika LGBTI populacije i mladih umjetnika, a biće prezentovane kroz četiri rada autorā Anje Misović, Bogdane Kostić, Nikolete Vujošević i Radisava Stijovića. Radionice je vodio pozorišni reditelj Mirko Radonjić, a koordinatorka projekta je producentkinja Marija Backović.

Događaj Potencijali zajedništva je okarakterisan kao anti – izložba kako bi se skrenula pažnja kako na ekscescnu prirodu kulturnih dešavanja posvećenih kvir umjetnosti, tako i na njihov egzibicionizam, te činjenicu da u crnogorskom kontekstu jedva da postoji distinkcija između umjetnosti i aktivizma. U tom smislu, Potencijali zajedništva nisu izložba, već povod da razmišljamo o uslovima koji bi mogli da dovedu do izložbe kvir umjetnosti u Crnoj Gori danas. Potencijali zajedništva ne pretpostavljaju zajednicu, već nastoje da zajednicu grade.

Potencijali zajedništva će se dogoditi u prostorijama DS Prazan prostor, u Staroj Varoši, u srijedu, 02. februara 2021. god. sa početkom u 18:00h.

Događaj je dio projekta IZVAN ČETIRI ZIDA – Moć umjetnosti u procesu integracije i osnaživanja LGBTI zajednice, koji za cilj ima jačanje kvir art scene u Crnoj Gori i koji je realizovan kao dio šireg projekta PONOS SVUDA – Strateški pristup ljudskim pravima LGBTI osoba u Crnoj Gori koji realizuju Queer Montenegro, NVO Juventas i Asocijacija Spektra, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u sklopu EIDHR instrumenta i Ministarstva javne uprave.

Ovim projektom i događajem DS PRAZAN PROSTOR nastavlja djelovanje na polju socijalno angažovane umjetnosti, u skladu sa svojom vizijom kulture kao polja društvenog djelovanja unutar kojeg ćemo artikulisati ne samo potrebe privilegovanog dijela zajednice, već i njenih marginalizovanih grupa, zaključuje se u saopštenju.

Message
x