Veliko interesovanje za predstavu “Sobe”

Veliko interesovanje za predstavu “Sobe”

Foto: Ana Kašćelan

Poslije velikog interesovanja koje je izazvalo igranje predstave Sobe na Festivalu Praznog prostora, sa zadovoljstvom obavještavamo zainteresovanu publiku o novim izvođenjima – 05., 06. i 07. novembra u Podgorici.

Sobe je prema istoimenom tekstu Ilije Đurovića režirao Mirko Radonjić. Po mnogo čemu autentičan projekat nezavisne scene, predstava je nastala na marginama domaćih pozorišnih tokova, te upravo kroz hrabru i posvećenu glumačku igru Aleksadra Gavranića, Pavla Prelevića, Stevana Vukovića i Slaviše Grubiše donosi priču o marginalcima koji se na putu ka sreći i ljubavi sapliću o neuralgične tačke crnogorske zbilje.

Kao pokušaj upisivanja ljubavi u kvir diskurs umjetničkim sredstvima, predstava Sobe autonomno traži najbolniju i u savremenom okviru goruću tačku otpora neoliberalnim paradigmama i njihovim perifernim post/pseudotradicionalističkim i utoliko okrutnijim varijantama: ljubav koja se ovdje uspostavlja je univerzalno, identitetski nesvodivo iskustvo otpora s potencijalom radikalne političke promjene koja nije moguća bez transcendiranja postojećeg. U tom smislu, tema ljubavi u ovoj pozorišnoj predstavi istovremeno univerzalizuje kvir iskustvo i politizuje ga preko granica neoliberalnih identitetskih paradigmi. Redefinisanjem homoseksualne ljubavi, njenom erotizacijom koja nadilazi egoizam i efemernost, kvir postaje politička činjenica univerzalne vrijednosti. Time se istovremeno jačaju potencijali kvir kulture za ono što u osnovi jeste njena misija: kao otpor prema heteroseksualnoj normi, tom fundamentu patrijarhalnog, binarno urodnjenog svijeta, kvir koncept ima, naime, ogroman potencijal da integriše sve druge otpore patrijarhalnim opresijama i ‘uveže’ ih u radikalne političke promjene. Predstava Sobe jasno ukazuje na potencijalnu ulogu umjetnosti u tom projektu. Umjetnost je uvijek tu da transcendira (kvir) isksutva, izvede iz iz partikularnih ‘kutija’, ‘preradi’ ih na ‘neodoljiv’ način i prenese nam iskustvo ‘svetosti’ kojemu se ni na jedan drugi način (u laičkom svijetu) ne može pristupiti i održi u životu našu vjernost revoluciji i Novom svijetu.” – napisala je o predstavi Nataša Nelević, teatrološkinja i pozorišna kritičarka.

Predstava se igra u prostorijama dramskog studija u Staroj Varoši, sa početkom u 20h, a karte je moguće rezervisati na facebook stranici Dramski studio Prazan prostor, kao i putem telefona 068639014.

Izvođenja predstave SOBE su dio projekta IZVAN ČETIRI ZIDA – Moć umjetnosti u procesu integracije i osnaživanja LGBTI zajednice koji sprovodi NVU Prazan prostor u sklopu projekta Ponos svuda – strateški pristup ljudskim pravima LGBTI osoba u Crnoj Gori koji realizuju Queer Montenegro, NVO Juventas i Asocijacija Spektra, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u sklopu EIDHR instrumenta i Ministarstva javne uprave.

Message
x