Tango opera “Maria de Buenos Aires” 27. maja na Velikoj sceni Muzičkog Centra Crne Gore

Tango opera “Maria de Buenos Aires” 27. maja na Velikoj sceni Muzičkog Centra Crne Gore

MCCG

Tango opera “Maria de Buenos Aires” biće izvedena 27. maja na Velikoj sceni Muzičkog Centra Crne Gore.

Remek-djelo čuvenog kompozitora Astora Pjacole i libretiste Horasija Ferera “Maria de Buenos Aires”, jedina je tango opera na svijetu. Spoj poezije, plesa i tanga, senzualni ritmovi Pjacolinog nuevo tango stila donose nadrealnu priču o Mariji, mladoj ženi rođenoj u siromašnom predgrađu Buenos Ajresa ,,jednog dana kada je Bog bio pijan“. Zavedena zvukom bandeneona, ona se predaje svijetu tanga, podzemlja i umire mlada. Njena sjenka biva osuđena da vječno luta ulicama Buenos Ajresa, ali na kraju doživljava iskupljenje i Marija se ponovo rađa. Ona simbolizuje ženu, ali i sam grad Buenos Ajres, tango, umjetnost uopšte. Kroz radnju predstave sreću se likovi karakteristični za tango tradiciju – Pajadora, Bandeneon, Goriona, ali i marionete, psihoanalitičare, goblina…

Opera je premijerno izvedena 8. maja 1968. godine u Buenos Ajresu.

Direktor produkcije je Miljan Beloica, a reditelj Petar Lukić. U autorskom timu su koreograf Danijela Sagić, scenograf Ana Kombjanova, kostimograf Alina Linjkova Veljković. Dirigent je Nemanja Mitrašević. Pored glumaca učestvuju hor, plesači i orkestar.

Tango ansambl Opere Nova Kragujevac je osnovan 2018. godine sa ciljem postavljanja i utemeljenja kamerne operske scene u ovom gradu.

Message
x