Premijera predstave “IzloŽene” 5. decembra u KIC-u “Budo Tomović”

Premijera predstave “IzloŽene” 5. decembra u KIC-u “Budo Tomović”

Foto: MediaBiro

Izvor: MediaBiro

Premijera predstave “IzloŽene” biće održana 5. decembra u KIC-u Budo Tomović u Podgorici. Projekat je iniciran 2019. godine po ideji dramske spisateljice Sandre Vujović i zasniva se na umjetničko – istraživačkom pristupu temi izloženosti žena različitim vidovima nasilja i diskriminacije, a predstavlja plod gotovo trogodišnjeg istraživanja i rada.

“U ovoj predstavi mi ćemo ilustrovati društvu ono kako se žene danas osjećaju zbog diskriminacije, seksizma, zbog svih negativnih pojava i anomalija našeg društva koje su usmjerene ka ženama”, kazala je rediteljka Sandra Vujović.

Podršku za realizaciju ovog projekta dao je Investiciono razvojni fond. Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović kazala je da ta institucija igra snažnu ulogu u stvaranju demokratskog društva koje je utemeljeno na rodnoj ravnopravnosti.

Dizajn: Danica Janković

“Uvjerena sam da će komad svojim sadržajem osvojiti publiku. Nadam se da će što prije naći svoje mjesto i biti prisutan na pozornicama diljem regiona Zapadnog Balkana i šire. Počastvovana sam što ispred IRF-a imam priliku da budem dio ove priče da zajedno rehabilitujemo važnost ove teme”, kazala je Radović.

Radović kaže da je ovaj projekat pravovremen jer dolazi u specifičnom vremenskom okviru kad proživlajavamo više kriza. Osvrnula se i na svoju knjigu „Mobing u Crnoj Gori“ gdje je ličnim iskustvom i pričama drugih žena, koje su na isti ili sličan način doživjele diskriminaciju u poslovnom ambijentu, prethodnih godina temeljno pripremala štivo.

“Kao autor knjige sam pokušala da iz sopstvene vizure dam svoj doprinos i upravo vjerujem da sadržaj ovog komada pretače poruke koje sam ja pokušala da pošaljem i koje su poslale žene čije su priče ispričane u mojoj knjizi. Ovaj komad je snažan odgovor na zabrinjavajuće trendove koji postoje u Crnoj Gori i sa druge strane snažan odgovor emancipaciji i demokratizaciji društva“, kazala je Radović.

Projekat “IzloŽene” je dobitnik granta na prvom konkursu Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

“Drago mi je što je projekat dobio veliku institucionalnu podršku i što će imati premijeru kakvu zaslužuje u okviru 30-og izdanja decembarske umjetničke scene. Riječ je o manifestaciji koja je nastala u turbulentnim 90-im godinama kao odgovor na sve ono što se u tom trenutku dešavalo u okruženju”, kazala je Ana Medigović sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Ovaj dramski kolaž nastao je iz pet spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme. Komad je nastao u koprodukciji nezavisne teatarske scene „Bunt“ i Centra za kulturu Tivat.

“Nadam se da ćemo ovom predstavom postići dobar efekat u smislu osvješćivanja i ostvarivanja realnih potreba žene. U današnjem vremenu moramo biti podrška kada su ove teme u pitanju”, kazala je Dijana Sindak, direktorica Centra za kulturu u Tivtu.

Nakon premijere, predstava će se igrati 6. decembra u Podgorici u KIC-u Budo Tomović, u Centru za kulturu Tivat 13. decembra, u Kulturnom centru Nikola Đurković u Kotoru 16. decembra, a u Herceg Novom 20 decembra.

Message
x