Nikšićko pozorište: Predstava „Neprijatelj naroda”

Nikšićko pozorište: Predstava „Neprijatelj naroda”

Neprijatelj naroda

Poslednja predstava u takmičarskom djelu 18. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2022” Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, „Neprijatelj naroda”, koju je po djelu Henrika Ibzena režirala Nina Nikolić, biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta večeras u 20 sati.

Dramaturgiju potpisuje Tamara Baračkov, prevodilac je Maja Trajanovska-Ivanovska, scenografiju je uradila Višnja Vujović, kostime Ivana Karanfilovska-Ugurovska. Dizajner svjetla je Kris Jeger, muziku je komponovao Jorgos Dusos, a koreograf je Karis Peklivanidis.

Uloge u predstavi tumače: Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jana Veljanovska, Lana Grpčevski/Ana Arsovska, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Đorgoski.

„Konstatovati da je neki klasik dramske književnosti danas aktuelan, zvuči kao opšte mesto. Ali, kada posmatramo dramu Henrika Ibzena Narodni neprijatelj (napisana 1882. godine), fascinantno je koliko dodirnih tačaka uočavamo između društva u kojem živimo, i onog koje se okreće protiv
doktora Stokmana. U slučaju ove predstave, aktuelizacija podrazumeva, prevashodno, izoštravanje konteksta iz kog dramu čitamo, bez naročitih intervencija unutar samog teksta, koji većinom ostaje u svom izvornom obliku. Drama savršeno korespondira sa krizom sa kojom se naše društvo iznova suočava – kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vešto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zaverenički. Istovremeno, doktorovo ʻstradanjeʻ, posledica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što – u svetlu ovdašnjeg buđenja svesti o važnosti očuvanja životne sredine – Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje. Narodni neprijatelj otvara i važnu dilemu koja se ispituje i u aktuelnim ekološkim borbama – kako se odnositi prema nečemu što je, s jedne strane izvor zagađenja i zaraze, a sa druge glavni (neretko i jedini) izvor prihoda za većinu stanovništva tog kraja? Doktor Stokman jeste paradigma savremenog angažovanog čoveka, ali je i idealista koji veruje da je promena moguća, te da je trenutno žrtvovanje neophodno, koliko god bolno bilo. Možda na početku nesvestan ishoda i problema koje će mu njegov beskompromisan stav doneti, uprkos udarcima koje mu zadaje društvo, na čelu sa vladajućom političkom strukturom i prevrtljivim novinarima, dr Stokman kroz izazove i padove, sazreva i jača, osvešćuje i učvršćuje svoje konačne ciljeve”, napisala je dramaturškinja Tamara Baračkov.

Message
x